130 let
Ryan Lochte.

Ryan Lochte. | foto: ČTK

Lochte opět ukázal Phelpsovi, kdo je nejlepší

Sport
  •   9:00
ŠANGHAJ - Světové plavání si hýčká novou hvězdu. Šestadvacetiletý Američan Ryan Lochte včera přidal další dvě zlaté medaile do své velkolepé sbírky a opět připomněl svému krajanovi Michaelu Phelpsovi, kdo že to je současným králem světových bazénů. "Mám hodně velké sebevědomí. Hlavně od loňska," usmíval se Lochte.

Právě loni zasadil Phelpsovi, který je díky osmi zlatým medailím z olympiády v Pekingu považován za nejlepšího plavce všech dob, první ránu. Na Panpacifickém mistrovství hned šestkrát zvedal ruce k vítěznému gestu, jeho stejně starý konkurent "pouze" pětkrát. V Šanghaji souboj pokračuje opět ve prospěch Lochteho. Po pátečním programu měl na svém kontě čtyři zlata a jeden bronz, Phelps dvě zlata, dvě stříbra a jeden bronz.

Na rozdíl od svého konkurenta navíc ve vzájemném souboji v polohovém závodě na 200 metrů zaplaval světový rekord. Jako vůbec první plavec od zákazu celotělových plavek před osmnácti měsíci. V pátek nejprve zvítězil na stejné trati ve znakařském stylu a hned poté coby finišman americké štafety na 4 x 200 metrů volným způsobem odrazil francouzský atak a radoval se podruhé.

"Dal jsem do toho všechno. Když jsem viděl, jak to vypadá po 75 metrech, věděl jsem, že je hotovo," řekl s úsměvem muž, kterému k ještě lepší kariéře paradoxně pomohlo zranění. Na podzim roku 2009 se zranil při tanci a následně musel na operaci. Změnil ale svůj jídelníček a hamburgery nahradila zelenina a vařené maso. "Díky zdravému jídlu mám lepší výsledky," říká dnes.

To nejdůležitější ho ale čeká za rok. Nesmrtelnost plavců je spojená s olympijskými hrami. A právě tam přijdou hlavní bitvy se čtrnáctinásobným šampionem Phelpsem. Snad i proto se včera ze zlata ve znakařské dvoustovce příliš neradoval. Nebyl spokojen s dosaženým časem. "Vím, že umím být rychlejší. Do olympiády v Londýně zbývá ještě rok. Doufám, že se ještě zlepším," dodal Lochte, který srovnal s Phelpsem počet zlat z mistrovství světa na pětadvacet.

Autor: Ondřej Suchan