130 let

Maradona žije fotbalem. | foto: AFP

Maradona chce být členem nového trenérského týmu reprezentace

Sport
  •   12:36
BUENOS AIRES - Legendární fotbalista Diego Maradona by se rád stal členem nového trenérského týmu, který vznikne po nečekaném odchodu reprezentačního kouče Alfia Basileho. Podle argentinských médií má mistr světa z roku 1986 velkou šanci na to stát se asistentem nového trenéra.
 

Basile byl ve funkci dva roky a odstoupil den po středeční porážce 0:1 v Chile v kvalifikačním utkání o postup na mistrovství světa.

"Samozřejmě, že bych byl šťastný, kdybych mohl koučovat národní tým. Kdo by nebyl?" řekl Maradona sportovnímu kanálu TyC Sports. "Jsem Argentině plně k dispozici," dodal jeden z nejlepších fotbalistů všech dob.

Podle tisku je sedmačtyřicetiletý Maradona při hledání nového kouče outsiderem. Pravděpodobná je spíš jeho pozice asistenta, zvlášť pokud by Basileho nahradil jeden z hlavních adeptů Sergio Batista. Kouč zlatého olympijského výběru z Pekingu je dlouholetým Maradonovým přítelem, spolu vyhráli před 22 lety mistrovství světa v Mexiku.

Dalšími kandidáty jsou podle spekulací tisku Miguel Angel Russo, Diego Simeone, Carlos Bianchi a například i další člen týmu zatím posledních argentinských mistrů světa José Luis Brown. "Batista a Brown mají víc zkušeností než já," uvedl Maradona, jenž v 90. letech krátce trénoval provinční tým Deportivo Mandiyu a poté Racing Club.

Argentina je v desetičlenné tabulce jihoamerické kvalifikace na třetím místě, jež zajišťuje přímý postup na MS. Příštím zápasem jihoamerické velmoci bude 19. listopadu přípravný duel proti Skotsku.

okr gi