130 let
Trenérka Jitka Klimková.

Trenérka Jitka Klimková. | foto: 1. FC SlováckoReprofoto

Doporučujeme

Můžu být přínosem i pro muže, říká první česká fotbalová profitrenérka

Sport
  •   21:56
PRAHA - Po Dagmar Damkové jako jediné ženské rozhodčí může do fotbalové ligy vkráčet také první trenérka. Jitka Klimková (35) získala minulý týden jako první žena v Česku profilicenci UEFA a má tak potřebné vzdělání, aby vedla třeba Spartu nebo Slavii.

Tak vysoko zatím trenérka fotbalistek Slovácka nemíří, u mužského týmu by si nejdřív ráda vyzkoušela angažmá v roli asistentky.

LN Nepřipadáte si trochu jako průkopnice?
Doufám, že budu inspirovat ostatní a nezůstanu dlouho sama. Snad

Fotbalové trenérky u mužů v Evropě 

ANGLIE
První trenérkou v Evropě, která získala profilicenci UEFA, se stala v roce 2003 Hope Powellová. Loni na podzim se v médiích spekulovalo, že by mohla jako první žena trénovat muže v profesionálním týmu. Volné místo u mužstva Grimsby Town ale nakonec nezískala.
ITÁLIE
Nejúspěšnější italská fotbalistka všech dob Carolina Moraceová  se stala v roce 1999 trenérkou u třetiligového týmu mužů Viterbese. Ve funkci vydržela dva zápasy. Po jednom vítězství a jedné porážce sama z funkce odstoupila, protože majitel klubu prý chtěl propustit její asistentku. Poté se posadila na lavičku pouze u ženských týmů.

se také další trenérky brzy připojí. Byla bych ráda, kdyby nás bylo víc, i když je na druhou stranu pochopitelně fajn pocit být v něčem první.

LN Uvědomovala jste si, že jste první žena v Česku, která se vrhla do studia profilicence?
Už když jsem se do trenéřiny pustila, věděla jsem, že si chci profilicenci jednou udělat. Ale ani mi to nepřišlo zvláštní. Spíš bylo příjemné, když kolem mě bylo 29 zkušených fotbalových borců.

LN Jak se na vás spolužáci dívali?
Měli jsme dobrou partu, byla jsem tam jako takové zpestření. Na konci už jsem se otáčela, když někdo zavolal: Kluci, pojďte sem.

LN Profesionální tým fotbalistek se v Česku v dohledné době neobjeví. Studovala jste tedy se záměrem, abyste profilicenci využila u mužského týmu?
Zatím jsem působila pouze u ženského fotbalu. V současné době už mám ale teoretické informace o tom, jak by měl fungovat mužský tým. Pro moji praxi by bylo užitečné, kdybych třeba ze začátku dělala asistentku v nějakém týmu fotbalistů. Věřím, že by můj pohled mohl být naopak přínosný i pro mužský fotbal.

LN Kdy byste si chtěla práci u mužského týmu zkusit?
Čím dřív se posunu dál, tím víc poznatků potom můžu zpátky přinést do ženského fotbalu.

Celý rozhovor s trenérkou Klimkovou si přečtěte ve středečním vydání deníku


Autor: Petr Adam