130 let

Linus Omark, švédská hvězdička.

Na Čechy míří švédský kouzelník

Sport
  •   12:01
PRAHA - Před třemi měsíci mu bylo teprve dvaadvacet let, ale už o něm mluví celá hokejová Evropa. Švédský hračička Linus Omark je totiž nejen velmi produktivní, ale především dokáže svými kousky bavit diváky, spoluhráče a mnohdy i soupeře. Ve čtvrtek nastoupí v dresu Švédska ve čtvrtfinále proti české reprezentaci.

Na co se může těšit česká obrana v čele s brankářem Jakub Štěpánkem? Na dravost, šikovnost, geniální přihrávky a netradiční zakončení. Navíc, přes poměrně malou hokejovou výšku (175 centimetrů) dokáže zakončit, i přesto, že mu visí na zádech soupeřům obránce, mnohdy o hlavu vyšší.

A ještě na něco musí Češi při bránění tohoto zázračného kluka myslet – na jeho spolupráci s kamarádem Johanem Harjuem. Ti dva spolu hrají od žákovských let a ze Švédska společně míří od této sezony do stejného klubu – Dynama Moskva. Na ledě hrají poslepu, stejně jako jsou fanoušci u nás zvyklí na spolupráci Patery s Procházkou.

KOUSKY OMARKA VE ŠVÉDSKÉ LIZE V SEZONĚ 2008/2009:

Mladý Švéd navíc neztratil nic ze své šikovnosti ani na mezinárodním poli – důkazem budiž skvělé výkony na letošním švýcarském šampionátu, kde je Omark nejproduktivnějším hráčem „Tří korunek“ s deseti body (2+8) v šesti zápasech. Mimochodem Švýcaři o něm vědí své již od přípravných zápasů před MS, Omarkův lob a la Panenka při nájezdu proti švýcarskému brankáři z 31. března se stal hitem televizních společností nejen ve Švédsku.

OMARKŮV NÁJEZD PROTI ŠVÝCARSKU 31.3.2009:

Autor: Antonín Vavrda