Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Nadal na turnaji v Praze: V pokeru i tenise musí člověk ovládat emoce

Sport

  20:00aktualizováno  20:30
PRAHA - Světová tenisová jednička Rafael Nadal si odbyl v Praze vítěznou premiéru při živém hraní pokeru u stolu. Španělský hráč dnes triumfoval v charitativní exhibici sportovních hvězd v rámci turnaje European Poker Tour, v níž se utkal s bývalými fotbalovými hvězdami Ukrajincem Andrejem Ševčenkem a Brazilcem Ronaldem, italským lyžařem Albertem Tombou či nejlepším pokerovým hráčem letošního roku Danielem Negreanu.

Charitativní pokerový turnaj v Praze. Světová tenisová jednička Španěl Rafael Nadal foto: ČTK

"Tady jsem favoritem já," upozornil před hrou Negreanu sportovní celebrity. "Kdyby se hrálo na antuce, tak vyhraje Rafa, na svahu Alberto a na trávě Ronaldo, ale tady bych měl vyhrát já." Stůl osobností sledovaly dvě kamery a 80 fotoaparátů, které vytvářely pro připravovaný dokument zpomalený obraz podobně jako ve filmu Matrix. Z partie nakonec vyšel vítězně Nadal, na kterém byla podobně jako při tenisu znát touha po výhře. "Jsem dost soutěživý. I v životě. Rád vyhrávám," řekl před turnajem. V závěru porazil bývalou nizozemskou pozemní hokejistku Fatimu Moreirovou de Melovou, která je už čtyři roky pokerovou profesionálkou.

Jako první vypadl Tomba, který sice dobře začal, ale po třech hodinách o žetony přišel. "Je těžké hrát s Rafou, který je zvyklý být na kurtu a koncentrovat se pět šest hodin, kdežto já jezdil slalom dvě minuty," smál se Ital. Po něm odcházel Ronaldo a následně Negreanu. "Ševčenko hrál velmi dobře. I Rafa, který začal opatrně, ale pak musel udělat rozhodnutí a přidal na agresivitě," ocenil Negreanu. Nadal hraje poker teprve od loňského léta. Začal s ním na internetu v době, kdy nemohl hrát tenis a léčil kolena. Učí se od pokerového trenéra Alfonsa Cardalda, který byl rovněž v Praze a Nadal ho často hledal pohledem stejně jako svého tenisového kouče Toniho Nadala.

Ševčenko: Ve fotbale jsem karty nemusel

"Tenis je můj život a při pokeru se bavím. Snažím se pokeru porozumět a už vím, že štěstí je jen malou součástí hry," řekl vítěz 13 grandslamů. Před pokerovou premiérou přiznal nervozitu. "Ale tak nervózní jako v tenise nebudu, takže žádné rituály tady nemám," řekl sedmadvacetiletý Španěl, který je pověrčivý. Cestou na kurt nešlape na čáry, musí mít přesně srovnané lahve s pitím u lavičky a před každým míčem si sahá na obě uši a na nos. Nadal i Ševčenko našli podobnost pokeru a svých sportů.  "Když si odmyslíme fyzickou náročnost, tak bezpochyby. Tenis je hodně o hlavě a zápas se může zničehonic se otočit, když zakolísáte. To samé je v pokeru," řekl Nadal.

Charitativní pokerový turnaj v Praze. Hvězda nedávné fotbalové minulosti Andrej Ševčenko (vlevo) a sjezdař Alberto Tomba

"Obě hry jsou nevyzpytatelné, plné emocí, které musíte ovládat." Kanaďan Negreanu, který chtěl hrát hokej, ale pořádně nevyrostl, uvedl, že předvídavost spojuje poker s různými sporty. "Tenista musí vědět, co chce soupeř zahrát. Brankář se snaží vystihnout penaltu a v pokeru se snažíme proniknout do mysli protivníka," prohlásil. "V pokeru blafujete a ve fotbale taky můžete v pokutovém území blafovat, aby byla penalta a mohli jste vyhrát," dodal Ševčenko. Ukrajinský střelec si karty oblíbil až po kariéře. "Ve fotbale jsem je nemusel, zvláště červenou, ale ani žlutou. Ale ani jedna taková v pokeru naštěstí není."

Autoři: ,

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...