130 let

Charitativní pokerový turnaj v Praze. Světová tenisová jednička Španěl Rafael Nadal | foto: ČTK

Nadal na turnaji v Praze: V pokeru i tenise musí člověk ovládat emoce

Sport
  •   20:00aktualizováno  20:30
PRAHA - Světová tenisová jednička Rafael Nadal si odbyl v Praze vítěznou premiéru při živém hraní pokeru u stolu. Španělský hráč dnes triumfoval v charitativní exhibici sportovních hvězd v rámci turnaje European Poker Tour, v níž se utkal s bývalými fotbalovými hvězdami Ukrajincem Andrejem Ševčenkem a Brazilcem Ronaldem, italským lyžařem Albertem Tombou či nejlepším pokerovým hráčem letošního roku Danielem Negreanu.

"Tady jsem favoritem já," upozornil před hrou Negreanu sportovní celebrity. "Kdyby se hrálo na antuce, tak vyhraje Rafa, na svahu Alberto a na trávě Ronaldo, ale tady bych měl vyhrát já." Stůl osobností sledovaly dvě kamery a 80 fotoaparátů, které vytvářely pro připravovaný dokument zpomalený obraz podobně jako ve filmu Matrix. Z partie nakonec vyšel vítězně Nadal, na kterém byla podobně jako při tenisu znát touha po výhře. "Jsem dost soutěživý. I v životě. Rád vyhrávám," řekl před turnajem. V závěru porazil bývalou nizozemskou pozemní hokejistku Fatimu Moreirovou de Melovou, která je už čtyři roky pokerovou profesionálkou.

Jako první vypadl Tomba, který sice dobře začal, ale po třech hodinách o žetony přišel. "Je těžké hrát s Rafou, který je zvyklý být na kurtu a koncentrovat se pět šest hodin, kdežto já jezdil slalom dvě minuty," smál se Ital. Po něm odcházel Ronaldo a následně Negreanu. "Ševčenko hrál velmi dobře. I Rafa, který začal opatrně, ale pak musel udělat rozhodnutí a přidal na agresivitě," ocenil Negreanu. Nadal hraje poker teprve od loňského léta. Začal s ním na internetu v době, kdy nemohl hrát tenis a léčil kolena. Učí se od pokerového trenéra Alfonsa Cardalda, který byl rovněž v Praze a Nadal ho často hledal pohledem stejně jako svého tenisového kouče Toniho Nadala.

Ševčenko: Ve fotbale jsem karty nemusel

"Tenis je můj život a při pokeru se bavím. Snažím se pokeru porozumět a už vím, že štěstí je jen malou součástí hry," řekl vítěz 13 grandslamů. Před pokerovou premiérou přiznal nervozitu. "Ale tak nervózní jako v tenise nebudu, takže žádné rituály tady nemám," řekl sedmadvacetiletý Španěl, který je pověrčivý. Cestou na kurt nešlape na čáry, musí mít přesně srovnané lahve s pitím u lavičky a před každým míčem si sahá na obě uši a na nos. Nadal i Ševčenko našli podobnost pokeru a svých sportů.  "Když si odmyslíme fyzickou náročnost, tak bezpochyby. Tenis je hodně o hlavě a zápas se může zničehonic se otočit, když zakolísáte. To samé je v pokeru," řekl Nadal.

Charitativní pokerový turnaj v Praze. Hvězda nedávné fotbalové minulosti Andrej Ševčenko (vlevo) a sjezdař Alberto Tomba

"Obě hry jsou nevyzpytatelné, plné emocí, které musíte ovládat." Kanaďan Negreanu, který chtěl hrát hokej, ale pořádně nevyrostl, uvedl, že předvídavost spojuje poker s různými sporty. "Tenista musí vědět, co chce soupeř zahrát. Brankář se snaží vystihnout penaltu a v pokeru se snažíme proniknout do mysli protivníka," prohlásil. "V pokeru blafujete a ve fotbale taky můžete v pokutovém území blafovat, aby byla penalta a mohli jste vyhrát," dodal Ševčenko. Ukrajinský střelec si karty oblíbil až po kariéře. "Ve fotbale jsem je nemusel, zvláště červenou, ale ani žlutou. Ale ani jedna taková v pokeru naštěstí není."

Autoři: ČTK, Lidovky.cz