130 let
Nadal.

Nadal. | foto: Reuters

Nadal: Vydřený triumf je pro mě nejsladší

Sport
  •   9:48
PAŘÍŽ - Před třemi lety prošel Roland Garros jako nůž máslem a na konci měl dojem, že ani nevyhrál. Letos zažil tenista Rafael Nadal těžší časy, sám sebe během turnaje kritizoval, ale nakonec svůj šestý titul v Paříži vybojoval. "Když se vyhrabete z těžké situace a vyhrajete, tak má vítězství sladší nádech a víc si ho možná vážíte," řekl Nadal po finálové výhře nad Rogerem Federerem.

V roce 2008 neztratil Nadal na French Open ani set a prohrál jen 41 her. Tentokrát musel hned v prvním kole přežít pětisetově drama s americkým obrem Johnem Isnerem. A ve finále porazil Federera po skoro čtyřech hodinách a až v poslední sadě na milované antuce dominoval.

VÍCE K FINÁLE FRENCH OPEN

"V roce 2008 jsem hrál lépe než kdy jindy, ale když to skončilo, tak jsem neměl pocit, že jsem Roland Garros vyhrál. Teď jsem musel bojovat, změnit se a snažit se zlepšit, což se mi povedlo, a proto si toho člověk asi víc váží," řekl Nadal. Pětadvacetiletý rodák z Mallorky nevstupoval do turnaje sebevědomě jak bývalo zvykem. Vyhrál dva antukové turnaje, ale dvakrát prohrál se Srbem Novakem Djokovičem.

"Byl před startem nervózní," řekl tenistův strýc Toni Nadal. Nadal postupem času nabíral v turnaji na obrátkách a od čtvrtfinále už opět ukázal svoji sílu. "Skutečný Rafa je ten, který umí vyhrávat a hraje dobře, ale je to i Rafa, který se trápí a nehraje nejlépe," řekl o sobě Nadal. "Pozitivní je, že jsem byl schopen, když se Rafa trápil, situaci dobře vyhodnotit a změnit směr a podat dobrý výkon. Důležité momenty jsem zvládl skvěle," uvedl.

Nadal a Federer.

Za dva týdny začne Wimbledon a Nadal se může pokusit stejně jako loni a v roce 2008 vyhrát po Paříži i na londýnské trávě. "Po takovém titulu, který jsem získal na Roland Garros, se mi bude teď hrát s větším klidem a jistotou," usmál se. Nadal vyhrál deset grandslamových titulů a tohoto milníku dosáhl o šest měsíců mladší než Federer, vítěz rekordních šestnácti grandslamů.

Nadal by nyní rád přidal do své sbírky úspěchy na Australian Open a US Open, kde vyhrál jen jednou. I kdyby ale už vyšel naprázdno, pro mnohé je nejlepším hráčem historie, což minimálně na antuce platí. "Já ale nejsem nejlepším hráčem historii," odmítl Nadal nálepku nejlepšího z nejlepších. "Ale mezi nejlepší patřím, to jo," dodal.

Autor: ČTK