Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Táta zkazil překvapení. Berdych se bude v sobotu na Turnaji mistrů loučit s kariérou

Tomáš Berdych možná v posledním zápase na US Open nestačil na Jensona Brooksbyho. foto: Reuters

PRAHA - Tenista Tomáš Berdych podle očekávání ukončí po sedmnácti letech kariéru. Někdejší finalista Wimbledonu a čtvrtý hráč světa oznámí odchod ze scény v sobotu na Turnaji mistrů, což deníku Blesk řekl jeho otec Martin Berdych. Sám hráč ve vyjádření na sociálních sítích fanouškům vzkázal, že to mělo být malé překvapení a ať vydrží do soboty, kdy zveřejní více informací.
  8:36aktualizováno  11:13

„Jestli chcete být překvapení, tak nesledujte žádná média ani sociální sítě. Ale vím, to v dnešní době nejde,“ řekl Berdych v angličtině ve video vzkazu fanouškům. „Stala se chybička. Měl jsem v plánu malé překvapení na sobotu, kdy budu v Londýně, ale už to není možné. Ale to je v pořádku. Více informací bude v sobotu, buďte na příjmu,“ dodal.

„Myslím, že to bude v sobotu parádní tečka,“ citoval Blesk Martina Berdycha s tím, že se s manželkou rovněž chystají do Londýna, kde se rozlučka uskuteční.

Konec kariéry dvojnásobného vítěze Davisova poháru Berdycha byl víceméně jasný od letošního US Open. V New Yorku tenista po vyřazení v prvním kole na otázku, jestli bude hrát v roce 2020, prohlásil: „To si myslím, že už je hodně nereálné.“

Tomáš Berdych při utkání prvního kola French Open.

Čtyřiatřicetiletý Berdych má chronické problémy vyplývající z vrozené vady levé kyčle. Když se tělo ozve, nedokáže pořádně hrát. „Nemůžu servírovat, nemůžu se pořádně ani ohnout, což je v tenise dost blbý. Vždyť já nejsem schopen se ani hýbat,“ odhalil, s čím bojuje. Během kariéry ale většinou hrál bez výraznějších komplikací, až uplynulé dva roky se opotřebení projevilo a účast na turnajích často rušil.

Kvůli manželce zůstane v New Yorku

Letos odehrál devět turnajů a 20 zápasů. V žebříčku klesl na 103. místo a je daleko od 50. příčky, která by mu kariéru ještě prodloužila. „Když tam nebudu, už nemám jisté, že se dostanu na velké turnaje. A abych ve svém věku seděl doma a čekal do posledního dne, jestli se někam dostanu, a pak rychle letěl někam do světa, to už nemám zapotřebí,“ řekl vítěz 13 turnajů ATP v New Yorku.

A právě v New Yorku asi na čas zakotví. Důvodem je kariéra jeho manželky, modelky Ester Berdych Sátorové. „Pokud tam chce člověk začít kariéru, tak tam musí skutečně být dennodenně,“ uvedla Berdych Sátorová nedávno pro Super.cz na finále modelingové soutěže talentů My Model Contest, kde byla porotkyní.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!