130 let

Symbolický začátek. Poklepání na základní kámen vršovického stadionu Slavie. | foto: Viktor Chlad, Lidové noviny

Nový Eden i pro Bohemians

Sport
  •   10:41
PRAHA - Společný domov pro Slavii a Bohemians 1905. Tak vidí starosta Prahy 10 Milan Richter využití nového stadionu Slavie. „Zahajujeme konkrétní jednání o vstupu do tohoto projektu. Začíná renesance fotbalu v naší městské části,“ prohlásil Richter, když se včera dostavil na odhalení základního kamene budoucího stadionu ve vršovickém Edenu.
Radnice má pro podporu stavby, jejíž náklady se pohybují kolem jedné miliardy korun, důležitou podmínku. „Chceme, aby na novém stadionu působili Bohemians. Za současných ekonomických podmínek není rentabilní, aby prosperovaly dva stadiony vzdálené od sebe jen pár stovek metrů,“ vysvětloval Richter.

Bohemians 1905 nastupují k domácím zápasům ve vršovickém ďolíčku. Prvoligovým standardům legendární stadion u Botiče už několik let nevyhovuje. „Pokud by byla garantem výstavby a majitelem stadionu městská část, pak si lze představit, že by tam za rovnocenných podmínek hrály dva kluby,“ řekl LN ředitel Bohemians 1905 Jiří Steinbroch k možnosti stěhování svého klubu. „O tom, že bychom v Edenu působili v podnájmu, s námi zatím nikdo nehovořil. Takové úvahy jsou předběžné,“ dodal Steinbroch.

Zástupci městské části, Slavie, investorské společnosti E Side Property Limited a Bohemians 1905 včera zatím podepsali memorandum o spolupráci.

Vklad městské části? Leška by chtěl třetinu investice
Nyní se všechny strany vrhnou do jednání. Hlavní otazník zní: Jak velkou částkou uvolní pro projekt Praha 10? Před dvěma lety vedení městské části založilo pro tento účel akciovou společnost a vložilo do ní 60 milionů korun. „Naše investice by měla být taková, abychom mohli ovlivňovat dění na stadionu,“ odhadoval Richter navýšení bez konkrétních čísel.

Bývalý ředitel Slavie Vladimír Leška, který nyní vede zastřešující investorskou společnost, má jasnější představu. „Mělo by jít o třicetiprocentní podíl,“ uvedl. Tedy zhruba o 300 milionů korun.

Steinbroch si však dovede představit budoucnost Bohemians v současném působišti. „Jako druhou variantu zvažujeme odkoupení ďolíčku a jeho rekonstrukci,“ uvedl.
Autoři: Lidové noviny