130 let

Kanada střílí jeden ze svých pěti gólů do sítě Švýcarska. | foto: JANEK SKARZYNSKI AFP

O finále si to rozdá Švédsko s Kanadou

Sport
  •   17:08
MOSKVA - Hokejový šampionát se blíží k vrcholu. V duelu, který rozhodne o účastnících boje o titul, si to rozdá Švédsko s Kanadou. Ta přehrála ve čtvrtfinále Švýcarsko s přehledem 5:1.

Výhra Kanady, na které se dvěma góly podílel útočník Matthew Lombardi, rozhodla o tom, že český tým obsadí v konečném hodnocení turnaje sedmé místo.

Švýcaři začali proti favorizovanému soupeři nebojácně, gól se jim však vstřelit nepodařilo a Kanaďané postupně převzali iniciativu. Brankáře Hiller poprvé kapituloval v 16. minutě. Za jeho záda prošla bekhendová střela Lombardiho, který se tak dočkal páté branky na turnaji.

V polovině normální hrací doby se po individuální akci prosadil Mayers a Kanaďané se mohli uklidnit, ale pouze na 38 vteřin. Tak rychlá přišla odpověď Švýcarů. Rolosona překonal přesnou střelou od modré k pravé tyčce Di Pietro.

Hráči Javorových listů však ještě ve druhé dvacetiminutovce získali dvoubrankový náskok zpět. Pomohla jim k tomu dvojnásobná přesilová hra, před jejímž začátkem si kouč Murray vzal oddechový čas a jeho svěřencům to prospělo. Bezmocného Hillera překonal pohotově dorážející Nash.

V závěrečné třetině se v další přesilovce prosadil Lombardi, který se tak stal
nejlepším střelcem týmu. Skóre zápasu uzavřel obránce Weber. Tým Javorového listu se tak utká v sobotu s úřadujícími světovými šampiony a olympijskými vítězi ze Švédska.

Autor: Lidovky.cz