130 let
Stuart O´Grady.

Stuart O´Grady. | foto: ČTK

O´Grady opouští Schlecky. Nejtěžší rozhodnutí v životě, tvrdí

Sport
  •   16:02
MELBOURNE - Australský cyklista Stuart O'Grady oznámil, že po sezoně opustí svoji současnou stáj Leopard Trek a připojí se k nově vznikajícímu týmu GreenEDGE. Veterán silničního pelotonu, který v sobotu oslavil 38. narozeniny, označil své rozhodnutí za nejtěžší v kariéře.

"Strávil jsem pár let podporou bratrů Schleckových na Tour de France, Fabiana Cancellary na klasikách a dělal jsem tuhle práci vedle Jense Voigta. Byli jsme jako rodina," uvedl O'Grady v oficiálním prohlášení. Působit v týmu po boku těchto jezdců považuje za privilegium. "Opustit Leopard Trek bylo nejobtížnějším krokem v mé dosavadní kariéře," dodal O'Grady.

Pro patnáctinásobného účastníka Tour de France, jenž se zúčastnil i pěti olympiád, bylo prý vábení australského týmu příliš silným lákadlem na to, aby dvouletý kontrakt odmítl. "Nebyl jsem si jistý, zda se o mě ještě nějaký takový tým bude zajímat předtím, než skončím. Ale jsem hrozně rád, že se tak stalo," přiznal O'Grady.

Fränk a Andy Schleckovi se v lucemburské stáji budou muset obejít bez něho, ale i v novém týmu, který jako první australská stáj dostal licenci Mezinárodní cyklistické unie (UCI) pro závody WorldTour, narazí O'Grady na bratrskou dvojici. Vedení GreenEDGE se již dohodlo na spolupráci s Australany Jackem Bobridgem i Cameronem a Travisem Meyerovými.

"Závodím už hodně dlouho, takže jsem mohl být svědkem rozvoje australské cyklistiky, k němuž přispívali jezdci jako Phil Anderson, Neil Stephens nebo Patrick Jonker. Pak je následovala má generace a nyní tu máme imponující skupinu mladých jezdců, kteří nastupují," poznamenal O'Grady ke spolupráci s australskými talenty.

Autor: ČTK