130 let

Lionel Messi (modrobílý) bojuje o míč s Brazilcem Juanem. | foto: ČTK

Olympiáda láká fotbalové hvězdy

Sport
  •   11:40
PRAHA - Ve všech sportech uvidíte na olympiádě v Pekingu největší světové hvězdy. Jen ve fotbale ne. Olympijský turnaj v nejpopulárnější kolektivní hře působí tradičně jako nechtěná konkurence pro mistrovství světa a Evropy. Jenže pozor – už i tady se sem tam blýská na lepší časy.

Necelý měsíc před zahájením čínských her se v nominaci Brazílie objevila jména záložníka Ronaldinha a útočníka Robinha. Prvotřídní hvězdy známé po celém světě by mohly zlepšit uvadající renomé fotbalového klání pod pěti kruhy.

"Mým snem je přivést na olympiádu ty nejlepší fotbalisty, stejně jako tomu je u jiných sportů,“ vyslovil se předseda Mezinárodního olympijského výboru Jacquese Rogge. Naplnění takové vize brání dohoda mezi MOV a FIFA. Podle ní mohou startovat na turnaji pouze hráči pod 23 let doplnění o tři starší hráče. Ty navíc nemají kluby povinnost uvolnit. V době rozbíhajících se ligových soutěží a evropských pohárů toho hojně využívají.

Letos tomu nebylo jinak. Doplatil na to další výjimečný Brazilec – Kaká.  "Každý by chtěl být u toho, až Brazílie získá první zlato,“ připomněl záložník AC Milán špatnou bilanci fotbalové velmoci. Olympijský turnaj na rozdíl od pěti světových šampionátů ještě "Kanárci“ nikdy nevyhráli.V Itálii neměli pro jeho touhy pochopení. "Je v seniorské reprezentaci, a klub si proto myslí, že by to nebylo správné,“ zdůvodnilo vedení AC Milán, proč jednu ze svých posil neuvolnilo.

Když měl zázračný argentinský mladík Lionel Messi volit mezi předkolem Ligy mistrů v dresu Barcelony a účastí v Pekingu, neváhal ani na chvíli. "Olympiáda je akce, na níž už bych si nikdy nemusel zahrát,“ tvrdil odhodlaně. Stejně jako Kaká narazil. Přes nesouhlas katalánského velkoklubu se ale k argentinské výpravě připojil.

Olympijský fotbal tíží ještě jeden problém. Od roku 1976 ho ignorují všechny ostrovní týmy. Anglie, Skotsko, Wales a Severní Irsko by musely utvořit společnou britskou reprezentaci. K tomu chyběla dlouho společná vůle. "Budu se stále cítit jako Velšan, i kdybych byl jmenován šéfem britského týmu,“ prohlásil hrdě trenér John Toschack.

Za čtyři roky při olympiádě v  Londýně by se vše mohlo změnit. Už se objevily první teorie, že by se sestavování mužstva ujala legenda Manchesteru United Alex Ferguson, zájem zahrát si na sklonku kariéry pod olympijskými kruhy projevil i David Beckham. Pokud by se  letité rozepře povedlo překonat, atraktivita fotbalu na letních hrách by mezi fanoušky zase povyrostla.

Autoři: Petr Adam, Lidovky.cz