130 let
Legendární ruský plavec Šavarš Karapetjan si nechává zapálit olympijskou pochodeň od jednoho ze strážců Kremlu

Legendární ruský plavec Šavarš Karapetjan si nechává zapálit olympijskou pochodeň od jednoho ze strážců Kremlu | foto: Reuters

Olympijská pochodeň zhasla. Pomohl zapalovač muže z ochranky Kremlu

Sport
  •   18:30
MOSKVA - Olympijská pochodeň se vydala na dlouhou pouť Ruskem, která skončí za 123 dnů v dějišti zimních her v Soči. Hned na začátku cesty u moskevského Kremlu však plamen zhasl. Pohotově se pak zachoval legendární plavec Šavarš Karapetjan, který pochodeň nesl. O pomoc požádal jednoho ze strážců kremelského paláce a ten slavnostní moment zachránil svým zapalovačem.

Jako první s olympijským ohněm vyběhla z Rudého náměstí pětinásobná olympijská vítězka v synchronizovaném plavání Anastasia Davydovová. Po ní přišli na řadu bývalá gymnastická hvězda Světlana Chorkinová, trojnásobná olympijská šampionka v krasobruslení Irina Rodninová či monacký kníže Albert II, několikanásobný účastník olympijských soutěží bobistů.

zdroj: www.youtube.com

Olympijská štafeta bude nyní putovat tři dny Moskvou, během kterých se v ní vystřídá 497 běžců. Během následné cesty Ruskem navštíví 2900 měst, procestuje devět časových pásem a všech 83 regionů. Urazit má rekordních 65.000 kilometrů. Do cíle oheň dorazí 7. února 2014 v den zahájení her na Olympijském stadionu v Soči.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK