130 let
Vítězka obřího slalomu Rakušanka Anna Fenningerová.

Vítězka obřího slalomu Rakušanka Anna Fenningerová. | foto: Reuters

Olympijské super-G vyhrála Fenningerová, Křížová skončila sedmnáctá

Sport
  •   10:42
KRASNAJA POLJANA - Rakušanka Anna Fenningerová vyhrála superobří slalom na olympijských hrách v Soči. Třetí žena průběžného pořadí Světového poháru v této disciplíně za sebou nechala o 55 setin sekundy Marii Höflovou-Rieschovou z Německa. Třetí skončila další Rakušanka Nicole Hospová. Klára Křížová zajela sedmnáctý čas, Kateřina Pauláthová pětadvacátý. Závod na obtížné trati dokončilo 31 z 49 startujících.

Olympijské super-G bylo záludné, obzvlášť v netypicky uzavřených obloucích v samém závěru trati měla řada lyžařek problémy. Z prvních osmi závodnic ve startovní listině do cíle dojela jen jediná a nástrahy tratě pak nezvládla také mimo jiné jedna z olympijských šampionek ve sjezdu Dominique Gisinová ze Švýcarska.

Další rakouská vítězka

Technický závod nakonec přinesl životní úspěch čtyřiadvacetileté Fenningerová, která byla na loňském mistrovství světa bronzová v obřím slalomu. Potvrdila tak dominanci rakouských lyžařek v této disciplíně, na olympijských hrách ji vyhrály potřetí za sebou.

Na mezičasech na nejrychlejší časy úspěšně útočila vítězka superkombinace z těchto her Höflová-Rieschová, i když jí u jedné z branek mohl rozptýlit příliš blízko postavený pořadatel. Na závěrečném skoku však kvůli vysoké rychlosti letěla příliš daleko a musela výrazně zpomalit, aby se vešla do branky.

ČTĚTE TAKÉ:

Nepodařilo se jí tak vyrovnat čtyři olympijská zlata Janici Kosteličové, ale alespoň rozbila rakouský dvojblok v čele závodu. O jedenáct setin za sebe odsunula Hospovou. Ta podobně jako Höflová-Rieschová získala na hrách v Soči už druhou medaili, byla stříbrná v superkombinaci.

Až čtvrtá za ní o pouhých sedm setin sekundy skončila Švýcarka Lara Gutová, která v této sezoně vyhrála tři z pěti superobřích slalomů v rámci Světového poháru. Zpomalení v závěru odsunulo na pátou pozici olympijskou šampionku ve sjezdu, všestrannou Slovinku Tinu Mazeovou. Bolavá holeň pak vůbec nepustila na start další z favoritek Tinu Weinratherovou z Lichtenštejnska, které v SP patří v super-G druhá příčka.

Křížová na vítězku ztratila 2,78 sekundy, Pauláthová byla pomalejší o 4,65 sekundy.

Sjezdové lyžování: Ženy - superobří slalom

1. Fenningerová (Rak.) 1:25,52, 2. Höflová-Rieschová (Něm.) -0,55, 3. Hospová (Rak.) -0,66, 4. Gutová (Švýc.) -0,73, 5. Mazeová (Slovin.) -0,76, 6. Aufdenblattenová -1,27, 7. Suterová (obě Švýc.) -1,37, 8. Mancusová (USA) -1,52, 9. Rebensburgová (Něm.) -1,56, 10. N. Fanchiniová (It.) -1,68, ...17. Křížová -2,78, 25. Pauláthová -4,65.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK