130 let

Lukáš Pešek | foto: ČTK

Pešek je po dramatické koncovce v Brně třetí

Sport
  •   14:35
BRNO - Český motocyklový závodník Lukáš Pešek vybojoval v dramatické Velké ceně ve třídě do 125 ccm třetí místo. Český závodník předvedl ve strhujícím závodě úchvatný výkon. Vítězství získal Španěl Hector Faubel.
Pešek se dostal na třetí místo v závěrečném okruhu, kdy v nájezdu do kopce zaútočil na dosavaního lídra šampionátu Maďara Gábora Talmacsiho. Faubel se po dnešním vítězství dostal na první místo v průběžném hodnocení, Pešek se posunul na třetí příčku, na níž má stejný počet 129 bodů jako čtvrtý Japonec Kojama.

Pešek je po 36 letech dalším českým jezdcem, kterému se podařilo probojovat na stupně vítězů v brněnském závodě mistrovství světa. Před ním se to podařilo Bohumilu Stašovi, jenž v roce 1971 skončil druhý. "Jsem spokojený, chtěl jsem dojet na pódium. Měl jsem špatný start a všechno musel dohánět. Situaci mi ulehčil Gadea, ketrý spadnul. Čekal jsem až na poslední kolo, kdy jsem chtěl zaútočit. Bylo to těžké, neboť soupeři se vzájemně
blokovali. Proto jsem rád, že se mi útok vyšel," řekl po závodě šťastný Pešek.

Start z druhé řady mu příliš nevyšel, po chvilkovém zaváhání se propadl až na desáté místo. Bleskově vyrazil na špici nejrychlejší jezdec z kvalifikace Talmacsi, kterého se drželi Faubel a Pasini. Zaváhání ale Pešek stačil rychle napravit. Po průjezdu prvním kolem už byl osmý. Na špici se v první polovině závodu usadila dvojice Talmacsi - Pasini, která se střídala
ve vedení. Aktivně jedoucí Pešek se postupně dostal až na třetí místo, když ztrácel v pátém okruhu na druhého Pasiniho 1,5 sekundy.

K Peškovi se dotáhl Španěl Sergio Gadea, kterého pustil Pešek před sebe. K této dvojici se přidal ještě Faubel a všichni tři se po polovině závodu dotáhli na Talmacsiho s Pasinim.
Závod dostal ve druhé polovině dramatický náboj, neboť pětice nejlepších tvrdě bojovala o umístění. Pět kol před cílem se utrhl Pasini, Pešekkontroloval skupinku z pátého místa.

Tři kola před cílem vypadl z vedoucí skupinky Gadea, který skončil po smyku a pádu mimo trať. Pešek se vyhoupl na třetí místo a zaútočil na chvíli i na druhou pozici. Dvě kola před cílem se opět ocitl na čtvrtém místě a soustředil se na riskantní útok na stupně vítězů v posledním kole, který mu vyšel. S výjimkou zaváhání na startu předváděl Pešek po celý průběh závodu výborný výkon. Ve čtvrtém okruhu dokonce zajel nejrychlejší kolo závodu 2:08,145, které už žádný jezdec nepřekonal.

Ze zbývající trojice českých jezdců dokončil závod pouze patnáctiletý bratr české hvězdy Karel Pešek, jenž skončil na posledním 31. místě se ztrátou jednoho okruhu. "Jsem hlavně rád, že jsem závod dokončil. A hlavně jsem pyšný na svého bratra, který se konečně dostal na stupně vítězů," poznamenal po závodě brněnský debutant. Zbývající dva čeští jezdci Karel
Májek a Michal Prášek závod po technických poruchách svých strojů nedokončili. 

Lorenzo obhájil ve dvěstěpadesátkách loňský brněnský triumf
Španělský motocyklový závodník Jorge Lorenzo obhájil v kategorii do 250 ccm na Velké ceně České republiky v Brně své loňské vítězství. Obhájce loňského prvenství na Masarykově okruhu potvrdil roli favorita a hned po startu se dostal na první místo. Jediný český jezdec v závodě Karel Abraham skončil na 14. místě a připsal si do seriálu MS dva body. S Lorenzem dlouho držel krok Ital Andrea Dovizioso, který měl ale v závěrečné čtvrtině problémy s pneumatikami a postupně ztratil kontakt. V závěru si již dojel Lorenzo bezpečně pro prvenství a pojistil si celkové vedení v šampionátu.

Do Brna přijel rekordní počet lidí
Podle oficiální tiskové zprávy pořadatelů zavítalo na Masarykův okruh v součtu všech tří dnů 245.039 diváků. Loňský rekord měl přitom hodnotu 159.000 fanoušků.

Výsledky:
Do 125 ccm:
1. Faubel (Šp./Aprilia) 40:57,408 (prům. rychlost 150,388 km/hod.), 2. Pasini (It./Aprilia) -0,070, 3. L. Pešek (ČR/Derbi) -0,222, 4. Talmacsi (Maď./Aprilia) -0,272, 5. Kojama (Jap./KTM) -7,607, 6. Espargaro (Šp./Aprilia) -12,066, 7. Corsi (It./Aprilia) -12,394, 8. Ranseder (Rak./Derbi) -13,003, 9. Krummenacher (Švýc./KTM) -19,764, 10. Cortese
(Něm./Aprilia) -24,043,... 31. K. Pešek (ČR/Aprilia) -1 kolo, Prášek (ČR/Honda) a Májek (ČR/FGR) nedokončili.

Průběžné pořadí MS: 1. Faubel 179, 2. Talmacsi 169, 3. L. Pešek 129, 4.
Kojama 129, 5. Corsi 119, 6. Gadea (Šp./Aprilia) 105.
Autor: ČTK