130 let

Karel Poborský v dresu reprezentace. | foto: ČTK

Poborský opět ve Spartě? Asi ne

Sport
  •   10:49
PRAHA - Na mistrovství světa pojede hráč ze druhé české ligy. Karel Poborský, bývalý kapitán Sparty, s největší pravděpodobností zůstane i na jaře v Českých Budějovicích.

„Poborský se na 99 procent na Letnou nevrátí,“ řekl LN zdroj, který je dobře obeznámen s posledním děním v rudém klubu.

Reprezentační záložník tento týden naznačil, že by se jeho budoucnost mohla vyjasnit už před víkendem. Konečné rozhodnutí ale padne až v polovině příštího týdne.

„Už jsem hovořil s panem Křetínským (šéf Sparty - pozn. red.) a dohodli jsme se, že si dáme schůzku, kde bychom měli celou záležitost uzavřít. Zavolejte v úterý nebo ve středu,“ sdělil včera LN hráčův agent Pavel Paska.

K jakému rozuzlení jednání se Spartou spěje? „K tomu se nedá nic říct, byly by to jen spekulace,“ bránil se Paska.

Přesto se zdá, že se chystá jeden z nejbolestnějších rozvodů v českém fotbale. Oficiálně se o něm fanoušci dozvědí před koncem podzimní sezony. „Všechno se dozvíte do poloviny prosince,“ uvedl tisková mluvčí klubu Lenka Raková.

Podle informací LN nechce Sparta oznámením Poborského odchodu poznamenat tým, který se ještě pokusí napravit bídný podzim. Proto klub počká minimálně do utkání s Thunem, které 7. prosince rozhodne o tom, jestli si mužstvo na jaře zahraje alespoň v Poháru UEFA.

Posledním utkáním Poborského za Spartu tak patrně zůstane pohárové střetnutí v Litvínově, které se hrálo 21. září. Poborský po něm oznámil, že se na protest proti metodám dnes už bývalého kouče Jaroslava Hřebíka vzdává kapitánské pásky. Den poté ho viceprezident klubu Daniel Křetínský vyřadil z kádru. A vzápětí přišlo hostování v Českých Budějovicích.

Tam Poborský rozkvetl a zářil. Když byl na hřišti, klub neprohrál. V šesti zápasech vstřelil šest gólů. A dával najevo, jak se mu doma líbí. Na Hlubokou, kde s rodinou žije, to má jenom pár minut autem.

Na Letné má stále smlouvu
Kdyby ho Sparta chtěla zpátky, musel by se na začátku ledna hlásit, protože jeho lukrativní smlouva je stále platná. Jenže Poborský nijak vášnivě nezdůrazňoval, že by se chtěl na Letné zase ukázat.

„Nebudu to nikomu ulehčovat. Počkám, co udělá Sparta,“ opakoval. A také velmi otevřeně kritizoval Křetínského.

Nejasná vyjádření nakonec naštvala i nového kouče Grigu, který se chystal po baráži s Norskem Poborskému zavolat. „Ale Karlovy výroky v médiích mé plány změnily. Vznikla mezera, rozpor. Musí si ujasnit, zda se vůbec chce vrátit,“ prohlásil ve středu Griga.

Poborský by utrápené Spartě na jaře pomohl, ale propast už je nepřekonatelná. Proto dojde k rozvázání smlouvy, která mu zaručovala 24 milionů korun ročně. Hráč tak zůstane v Dynamu, protože podle mezinárodních řádů nemůže v sezoně nastoupit za víc než dva kluby.

Autor: