130 let

Fabio Aru má nakročeno k vítězství na Vueltě. | foto: Reuters

König přišel v závěru Gira o páté místo, Contador v problémech uhájil čelo

Sport
  •   17:28aktualizováno  18:49
SESTRIERE - Italský cyklista Fabio Aru dávno o této etapě říkal: „Líbí se mi ze všech nejvíc, často tady trénuju.“ A 20. závodní den Gira, co vedl přes krutý vrchol Colle delle Finestre a vyvrcholil v Sestriere, nejlepší mladík pelotonu získal pro sebe.

Opačné pocity zažíval v poslední horské etapě Alberto Contador, který už nenašel sílu reagovat na ataky Astany, přesto vedení udržel. To Leopold König své páté místo nikoliv a jeho premiéra na Giru skončí šestým místem.

Po 15. etapě vyskočil na 5. pozici, v té následující o místo klesl. Když se v pátek 19. etapa vyšplhala do Cervinie, vrátil se König znovu do TOP5. Jenže poslední den tohoto Gira, který mohl ještě něco měnit a který peloton zavedl naposledy do hor, znovu českému lídrovi týmu Sky přinesl výsledkový pokles.

„Nejsem úplně zklamaný, ničeho nelituju,“ říkal přesto 27letý závodník v rozhovoru Eurosportu. „Samozřejmě mě mrzí pád ze 13. etapy, který mě stál dvě minuty, ale tak to prostě je.“

Cyklistické peloton na startu poslední horské etapy letošního Gira.
Cyklistický peloton během poslední horské etapy letošního Gira.

Favorité právě stoupali po závěrečné štěrkové pasáži Colle delle Finestre, nejvyššího vrcholu tohoto ročníku závodu, když Španěl Landa z Astany zavelel k ataku. Dva kilometry pod vrchařskou prémií utrhl Contadora i svého kolegu Arua, odpáral Königa a vydal se stíhat posledního z uprchlíků - Rusa Zakarina.

Utahaného habána ještě před vrcholem předjel a připsal si vítězství na Cima Coppi, prémii udělované od roku 1965 nejrychlejšímu muži na nejvyšší hoře Gira. Přehoupl se přes horizont a sypal do údolí.

A Contador měl potíže. Šlapal osamocen, bez svých týmových druhů a snad poprvé na Giru ukázal, že ani on není nezničitelný. Španělovi následně ujel i Aru a Astana lídra závodu zase jednou dostala pod tlak. Růžový dres měl sice v průběžném pořadí pohodlný náskok převyšující 5 minut, jenže pokud by v posledním výjezdu do Sestriere zkolaboval úplně, pak by ani minuty nemusely stačit...

Na vrcholu Finestre ztrácel Contador 1:20 minuty na Landu a celý sjezd si pak musel odšlapat sám.

König šlapal se ztrátou a svým kolegou Nievem opodál a začal počítat sekundy, které ho dělily od Rydera Hesjedala, nové hrozby pro konečné pořadí. Na začátku dne oba dělilo 1:18 minuty, jenže Kanaďan, do té doby sedmý, opět demonstroval, že s rostoucí únavou soupeřů on naopak roste.

Ani oddaný pomocník Königovi nepomohl, ztráta rostla a bylo jasné: s Girem se bude loučit coby jeho šestý muž. „Což je můj nejlepší výsledek v Grand Tours,“ připomněl český cyklista. „Ale jsem rád, že i Giro může být závodem pro mě. Možná je pro mě trošku brzy, moje forma není úplně ideální, ale znovu jsem si dokázal, že jsem závodník pro ty největší etapové závody.“

Lídr letošního Gira Alberto Contador.

Však také všechny tři své účasti v Grand Tours dotáhl do nejlepší desítky.

Aru na cílové pásce znovu, jako předchozí den, euforicky slavil, Hesjedal dojel druhý a pobral 6 bonusových sekund. Contador sice svým pronásledovatelům daroval minuty, přesto před cílem zatnul pěst. Věděl, že i toto na vítězství stačí. Pak ještě jednou dopnul růžový dres až ke krku, jako by všem připomínal, že už ho z něj nikdo nesvlékne.

König, který na Giro přijel původně v roli asistenta Richieho Portea, si po trablech a odstoupení Australana vysloužil pozici týmového kapitána a svou roli naplnil. Navzdory smolné ztrátě posledního dne.

„Samozřejmě jsem chtěl být v první pětce, tak to teď bude můj cíl pro další závody. Příště budu chtít být v pětce, pak na pódiu a pak...“ pousmál se König. „Pak chci i vítězství.“

Giro d’Italia: 20. etapa Saint-Vincent - Sestriere (196 km)

1. Aru (It./Astana) 5:12:25, 2. Hesjedal (Kan./Cannondale) -18, 3. Urán (Kol./Etixx-Quick-Step), 4. Landa (Šp./Astana) oba -24, 5. Kruijswijk (Niz./LottoNL) -34, 6. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) -2:25, 7. Kangert (Est./Astana), 8. Pellizotti (It./Androni Giocattoli), 9. König (Sky), 10. Rosa (It./Astana) všichni -2:28.

Průběžné pořadí: 1. Contador 84:03:30, 2. Aru -2:02, 3. Landa -3:14, 4. Amador (Kost./Movistar) -8:19, 5. Hesjedal -9:52, 6. König -10:50, 7. Kruijswijk -11:02, 8. Caruso (It./BMC) -12:17, 9. Geniez (Fr./FDJ) -16:00, 10. Trofimov (Rus./Kaťuša) -16:23.

Autor: fil