130 let

Crosby. | foto: ČTK

Předávání cen NHL kraloval Crosby

Sport
  •   9:05
TORONTO - Devatenáctiletý Kanaďan Sidney Crosby se při letošním předávání hokejových cen NHL radoval hned dvakrát. Hráč Pittsbourghu získal trofej Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče a cenu Lester B. Pearson Award za nejlepšího hokejistu.

Český brankář Dominik Hašek z Detroitu se ocenění nedočkal. Dvaačtyřicetiletý gólman sice byl v osmadvacetičlenné nominaci na Bill Masterton Trophy, která se uděluje za vytrvalost, sportovní přístup a oddanost hokeji, ale tu nakonec získal útočník Phil Kessel. Devatenáctiletá naděje Bostonu se v lednu vrátila na led jen necelý měsíc po odstranění pravého varlete postiženého rakovinou.

Zástupci českého hokeje tak zůstali letos bez individuálního ocenění poté, co loni útočník Jaromír Jágr z New Yorku Rangers patřil k hlavním hvězdám večera. Převzal tehdy Pearsonovu cenu, těsně mu unikla Hart Trophy a byl zvolen posedmé v kariéře do All Star týmu. Za uplynulý ročník nikdo z tuzemska do první ani druhé nejlepší šestice sezony nepronikl.

Crosby spolu s Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče, kterou převzal před necelými dvěma týdny v Ottawě, zcela ovládl sezonu. Tyto tři trofeje v jedné sezoně získal jako sedmý hokejista v historii. Nový fenomén NHL nejdříve v Torontu převzal od premiéra Kanady Stephena Harpera Pearsonovu trofej, které se stejně jako Art Ross Trophy dočkal coby nejmladší hráč v historii. "Získat respekt od ostatních hráčů, proti kterým hraji každodenně, je jeden z největších komplimentů, jakýho se mi může
dostat," poděkoval Crosby na pódiu.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK