Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

První Češka na K2. Kolouchová zdolala už tři nejvyšší hory na Zemi

Sport

  10:20aktualizováno  12:01
Himaláje - Česká horolezkyně Klára Kolouchová se stala první Českou v historii, která zdolala tři nejvyšší hory na Zemi. Po výstupu na Mount Everest v roce 2007 a Kančendžengu letos v květnu, zdolala Kolouchová ve 4:05 hodin pákistánského času vrchol druhé nejvyšší hory světa K2.

Klára Kolouchová na K2 foto: Instagram Kláry Kolouchové

Kolouchová K2 pokořila ve 4 hodiny ráno pákistánského času, na své stránky napsala: „Jooooooo!!!!! Jsme tu!!!! Dream2K2 pokračuje, safe descent!!!!“

Horolezkyně se o vrchol K2 pokoušela již dvakrát během posledních pěti let. Výstup na druhou nejvyšší horu světa je mnohem náročnější než výstup na Mount Everest. 

Mezi horolezci obecně platí za nejzrádnější a nejobávanější, při výstupu na ni hraje největší roli počasí. Při jejím zdolávání přišlo o život už 84 lidí. 

Horolezkyně Klára Kolouchová
Horolezkyně Klára Kolouchová

„Kláře to moc přeji. Zdolání K2 je obrovsky náročné, je to skvělý úspěch,“ říká Radek Jaroš, který se stal se 15. horolezcem na světě a prvním Čechem, který vystoupil na všech 14 světových osmitisícovek bez použití kyslíku. 

Zatím se na vrchol 8611 metrů vysoký dostalo pět Čechů, Kolouchová je první ženou. Historickým milníkem byl výstup Josefa Rakoncaje v letech 1983 a 1986. Dalšími českými pokořiteli nebezpečné hory byli Libor Uher, Pavel Bém, Radek Jaroš a Jan Trávníček. 

V roce 2007 pokořila Kolouchová nejvyšší vrchol naší planety - himalájský Mount Everest. I jedenáct let po svém výkonu stále zůstává jedinou rodilou Češkou, jež na Mount Everestu stanula. 

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč