Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sport

Rusko využívá pandemie a žádá o prominutí dopingu. Minulost by prý rádi nechali za sebou

Ruská antidopingová laboratoř. foto: ČTK

Moskva - Mezinárodní sportovní a antidopingové organizace by podle ruského ministra sportu Olega Matycina měly v současné koronavirové krizi otočit stránku a zapomenout na vyloučení Ruska z olympijských her. Všechny dotčené strany sporu by se podle něj měly nyní spojit, minulost nechat za sebou a soustředit se na budoucnost.
  16:51

Koronavirová pandemie přispěla k podezřelým sázkám. ‚Na nižší úrovně tenisu se zaměřili korupčníci‘

Rusko dostalo čtyřletý zákaz účasti na vrcholných sportovních akcích, kterým ho Světová antidopingová agentura WADA potrestala za zmanipulování dat z moskevské laboratoře. Proti trestu se Rusko odvolalo. Slyšení u arbitráže CAS, které se mělo uskutečnit na konci dubna, bylo kvůli pandemii odloženo.

„Vedení Mezinárodního olympijského výboru, WADA a soudci, kteří budou rozhodovat, musí pochopit, že nyní žijeme v odlišných podmínkách,“ řekl Matycin na online přenášené tiskové konferenci. „Když jsou teď všichni izolovaní a zavření doma, změní to psychiku a lidí pochopí, co má přednost a co lze odložit. Naší prioritou by teď měla být budoucnost olympijského hnutí, posílení světové sportovní komunity,“ dodal.

Dopingové prohřešky Ruska se na sebe nabalují už řadu let. V roce 2015 vyšetřovací komise WADA informovala o systematickém státem podporovaném dopingovém programu. Ruský atletický svaz je od té doby suspendován, potrestána byla i národní antidopingová agentura RUSADA. Kvůli krytí dopingových kauz a manipulaci s daty z moskevské laboratoře bylo Rusko vyloučeno už z olympijských her v Pchjongčchangu, kde mohli startovat jen vybraní ruští sportovci s neutrálním statusem.

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...