130 let

Mohammed Hubail z Bahrajnu a hráč Tobaga a Trinidadu Dennis Lawrence | foto: ČTK

Šampionát si zahrají Švýcarsko, Trinidad a Austrálie

Sport
  •   21:35
SVĚT - Švýcarští fotbalisté si po dvanácti letech opět zahrají na mistrovství světa. O dvacet let déle musely na svou účast čekat Australané. Zato Trinidad si na fotbalovém mistrovství zahraje vůbec poprvé.

Obhájci bronzových medailí vypadli
Švýcarští fotbalisté si po dvanácti letech opět zahrají na mistrovství světa. Na závěrečný turnaj prošli i přesto, že v dnešní odvetě baráže kvalifikace prohráli v Turecku 2:4. V sobotu doma zvítězili 2:0 a postoupili díky většímu počtu branek vstřelených na hřiště soupeře. 

Ve žhavém prostředí v Istanbulu se hrál odlišný zápas, než jaký byl k vidění v předchozích dvou dnešních barážových duelech, v nichž padl vždy jen jediný gól. Na stadionu Besiktase jich 55 tisíc fanoušků vidělo celkem šest.

Švýcaři se záhy ujali vedení díky Freiově penaltě a Turci v té chvíli v součtu prohrávali o tři branky. Obhájci bronzových medailí z minulého šampionátu je ovšem dokázali nastřílet během následujících 50 minut a Švýcaři hájili postup horko těžko.

Výsledek:
Turecko - Švýcarsko 4:2 (2:1)
Branky:
22. a 89. Tuncay, 38. Hakan Sükür, 52. Necati - 2. Frei z pen., 84. Streller. Rozhodčí: De Bleeckere (Belg.). Diváci: 55.000. První zápas 0:2, postoupilo Švýcarsko.

Fotbalisté Trinidadu si poprvé zahrají na MS
Fotbalisté Trinidadu a Tobaga si příští rok zahrají poprvé v historii na mistrovství světa. V odvetě mezikontinentální baráže kvalifikace vyhráli v Bahrajnu 1:0, což jim po sobotní domácí remíze 1:1 zajistilo postup.

O dosavadní největší úspěch Trinidadu se gólem postaral jednatřicetiletý obránce Dennis Lawrence. Urostlý stoper, který hraje v Anglii pouze čtvrtou ligu, využil svých 198 centimetrů a v 50. minutě hlavou poslal do sítě centr z rohového kopu. Ten rozehrála největší hvězda týmu Dwight Yorke, který s Manchesterem United před šesti lety vyhrál Ligu mistrů. Jeho země bude s pouhým milionem obyvatel nejmenším účastníkem závěrečného turnaje.

Tým třiašedesátiletého nizozemského kouče Leo Beenhakkera se stal teprve druhým zástupcem karibské oblasti mezi světovou elitou v historii. Jako první se na šampionát v roce 1998 prosadila Jamajka. Zato hráči Bahrajnu litují. A nejen toho, že se mohli zviditelnit před celým světem. Za postup totiž měli slíbené královské odměny: parlament odhlasoval, že tým v případě postupu dostane prémii čtyři miliony eur, každý hráč navrch 50 tisíc, dům, auto a doživotní měsíční rentu ve výši dvou tisíc eur. Jenže Bahrajn hrál až příliš na bezbrankovou remízu, a když pak zabral, kolumbijský rozhodčí Ruíz mu v nastavení neuznal vyrovnávací gól.  Ahmed Hassan vypíchl gólmanovi Kelvinu Jackovi míč, když si jej nadhazoval pro výkop a do prázdné branky vyrovnal. Domácí u Ruíze mohutně protestovali, strkali se s hráči soupeře a Husajn Ali dostal za urážky rozhodčího červenou kartu.

Výsledek:
Bahrajn - Trinidad a Tobago 0:1 (0:0)
Branka: 50. Lawrence. Rozhodčí: Ruíz Acosta (Kol.). ČK: 90.+4 Ali (Bahrajn). Diváci: 32.000. První zápas 1:1, postoupil Trinidad a Tobago

Australští fotbalisté postoupili po 32 letech
Australští fotbalisté se po 32 letech vrátí na mistrovství světa. Rozhodla o tom odveta baráže, v níž v Sydney nejprve oplatili Uruguayi prohru 0:1 z Montevidea a pak vyhráli na penalty 4:2.
Australané se svým soupeřům pomstili za čtyři roky starou porážku, která jim tehdy v baráži zavřela dveře na světový šampionát. Na něm budou hrát teprve podruhé v historii a poprvé od roku 1974. Zato jejich trenér Guus Hiddink se objeví na mistrovství světa už s třetím týmem. Se "svým" Nizozemskem i s Korejskou republikou se na předchozích šampionátech dostal až do semifinále. Mužstvo sestavuje výhradě z hráčů působících v Evropě, většinu mu dodávají anglické kluby.

Výběr protinožců přitom převzal teprve před čtyřmi měsíci, a to ještě většinu času strávil v Eindhovenu, který současně vede. "Byla to velká výzva, skutečně jsme neměli moc času. Pak jsme to doháněli dost tvrdými tréninky, ale i když si hráči občas stěžovali, vždycky se podřídili," uvedl Hiddink, jemuž po minulém šampionátu vděční Korejci postavili sochu. Původně chtěl převzít tým až tehdy, jestli se dostane na šampionát. Pak ale své rozhodnutí změnil. "Myslel jsem, že je nemožné, abychom postoupili," přiznal kouč.

Austrálie, již v minulosti vyřadil v baráži také Írán, se stala prvním týmem, který na závěrečný turnaj posunulo vítězství v penaltovém rozstřelu. "Konečně si na mistrovství světa nemusíme vybírat žádný jiný tým, kterému budeme fandit," uvedl obránce Blackburnu Lusa Neill.

Výsledek:
Sydney: Austrálie - Uruguay 1:0 (1:0, 1:0), na penalty 4:2
Branka: 34. Bresciano. Rozhodčí: Cantalejo (Šp.). Diváci: 82.000. První zápas 0:1, postupuje Austrálie.

Autor: ČTK