130 let

Vyčerpaná Sedláčková po závodě. | foto: ČTK

Sedláčková překonala světový rekord

Sport
  •   8:59
PEKING - Miroslava Sedláčková překonala v běhu na 1500 metrů osm let starý světový rekord Litevky Markevicieneové. Časem 4:53.78 ho zlepšila o více než čtyři vteřiny. Ve finále, které nevidomá Sedláčková běžela jako jediná zástupkyně skupiny T11 s atletkami kategorie T13, skončila pátá. Samostatný závod pro kategorii T11 totiž nebyl vypsán.

„Včera jsme si říkali, že na medaili nemáme, ale že svěťák by byl nejlepší odměna,“ radovala se 31letá závodnice, s kterou běžel vodič Michal Procházka. „Poslední rovinku jsem se vyřval. Až se napiju, asi nebudu moc mluvit,“ řekl Procházka s tím, že Mirka potřebuje slyšet povzbuzení. „Křičel na mě: Pojď. Jeď. Zatáhni. Michal ví, že mě musí vyřvat, abych udělala výsledek,“ usmívala se Sedláčková.

Závod byl rozběhnutý v rychlém tempu a Sedláčková se vydala ze všech sil. Konec doběhla „na krev“ a po závodě sotva dýchala. „Od poloviny to bylo hrozné. Nechtěla jsem slyšet průběžný čas, protože mám zkušenost, že se pak zaleknu a zpomalím,“ líčila závodnice. „Kdybych jí ho řekl, tak ji pak do cíle musím táhnout,“ popichoval Procházka.

V Ptačím hnízdě se dopoledne představila také trojice českých diskařek. Daniela Vrátilová skončila pátá, Eva Berná 11. a Vladimíra Bujárková 15.

Pro 24letou Vrátilovou to byla premiérová paralympijská účast. „Myslela jsem, že budu víc nervózní z diváků, ale vůbec mi to nepřišlo,“ řekla. Odcházela zklamaná. V posledních týdnech před odjezdem do Pekingu dokázala několikrát překonat český rekord, a tak čekala, že předvede lepší výkon. Naposledy na závodech v Jičíně dolétl její disk na vzdálenost 29,60 metru. Na Národním stadiónu hodila 28,13 metru. „Moc se mi to nepovedlo. Čekala jsem, že hodím aspoň osobák,“ komentovala smutně.

Výsledky:

1500 m ženy, T13:

1. Somaya Bousaidová (TUN) 4:14.00, 2. Assia El´Hannouniová (FRA) 419.20 (WR pro kategorii T12), 3. Elena Pautová (RUS) 4:32.91,... 5. Miroslava Sedláčková (CZE) 4:53.78 (WR pro kategorii T11).

Autor: Lidovky.cz
Témata: rekord, Peking