130 let

Ani polský pár nezastavil Ondřeje Perušiče a Davida Schweinera. | foto: ČTK

Čeští beachvolejbalisté našli přemožitele až ve finále, přesto mají nejlepší výsledek v kariéře

Sport
  •   12:30aktualizováno  18:34
OSTRAVA - Plážoví volejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner skončili na turnaji Světového okruhu v Ostravě druzí a připsali si největší úspěch v kariéře. Český pár ve finále nestačil na světové jedničky Anderse Mola a Christiana Söruma a s norskou dvojicí prohrál 21:17, 15:21 a 10:15.

Senzační postup do finále. Zakončí Perušič a Schweiner svou jízdu v Ostravě triumfem?

Dosavadním maximem Perušiče a Schweinera na čtyřhvězdičkovém turnaji Světového okruhu bylo čtvrté místo, které obsadili loni právě v areálu Dolních Vítkovic.

„Jsme spokojení a děkujeme za podporu,“ řekl Perušič divákům, kterých v ochozech bouřilo 3200. 

„Chvíli to hořké bude, ale jsme spokojení. Druhé místo bychom před turnajem brali všemi deseti. Odehráli jsme dobrý turnaj, jen v tie-breaku finále to nebylo nic moc a to na světové jedničky nestačí,“ řekl Schweiner České televizi.

V semifinále čeští hráči zdolali druhé nasazené Michala Bryla a Grzegorze Fijalka z Polska 24:22, 21:17 a Schweiner před finále doufal, že neudělají ostudu.

Ondřej Perušič a David Schweiner (zády) na turnaji v Ostravě.
Ondřej Perušič a David Schweiner (vlevo) na turnaji v Ostravě.

A ta se v prvním setu rozhodně nekonala, právě naopak. Domácí volejbalisté norské favority předčili na bloku a po výborné obraně Perušiče získali od stavu 9:9 tři body po sobě. 

Vzápětí donutili chybovat Mola v útoku a slavili výhru v prvním setu.

Od druhého se však vývoj otočil. Norové změnili taktiku a zasypávali podáním více Perušiče. „Udělal jsem několik chyb,“ litoval český hráč. 

Domácí pár druhou sadu ztratil a rychle prohrával i v tie-breaku, v kterém výborně blokoval Mol. Perušič a Schweiner sice odvrátili čtyři mečboly, ale po pátém duel skončil.

„Jsou jednoznačně nejlepší tým. Museli bychom hrát celý zápas jako první set, v kterém se nám dařilo, což ale bohužel nevyšlo,“ uvedl Perušič.

Mol a Sörum vládnou současné světové scéně, vyhráli už 18 zápasů v řadě a třetí turnaj za sebou. Před Ostravou vládli v brazilské Itapemě a čínském Ťin-ťiangu.

Soutěž žen ovládly bývalé světové jedničky Agatha s Dudou. V brazilském finále porazily Anu Patrícii s Rebeccou 21:19 a 21:17.

Autor: ČTK