130 let

Čeští fotbalisté na tréninku. | foto: ČTK

Sex před závodem? Proč ne

Sport
  •   17:45
PRAHA - Sportovci o tom příliš nemluví, ale skoro každý z nich už ono dilema řešil. Pod vlivem pověr a různých „trenérských“ rad řada borců drží před důležitými závody sexuální půst. Věří, že si tak uchovají v těle potřebnou energii. Jenže se mýlí.

„Pro sexuální abstinenci před závodem není logické zdůvodnění,“ říká sexuolog a psychiatr Ondřej Trojan. „Výkon se odvíjí od hladiny testosteronu v těle a ta pohlavním vybitím neklesá.“

Naopak. Pravidelný sex zvyšuje hladinu mužského hormonu, který mimo jiné ovlivňuje růst svalové hmoty a rychlost regenerace.

Přesto si řada mužů raději postelové radovánky před důležitým sportovním vzepětím odříká. Například sprinteři nebo boxeři, tedy borci, kteří spoléhají na výbušnou sílu, podléhají dojmu, že sex má negativní vliv na jejich výkon.

„Před zápasem jsme se pro to s manželkou nikdy nerozhodli,“ tvrdí boxer Rudolf Kraj, majitel stříbra z OH v Sydney v roce 2000, nyní profesionál. „A den před zápasem? To už vůbec ne, soustředím se jen na souboj,“ vysvětluje Kraj. Zatímco v dobách minulých, zejména totalitních, byli sportovci před klíčovým utkáním zavíráni a trenéři často svým ovečkám hovořili i do intimních částí života, dnes většinou záleží na každém jednotlivci, jaký přístup zvolí.

Sex zvyšuje hladinu testosteronu
„Mám vyzkoušeno, že sex den před zápasem není ideální,“ podotýká stolní tenista Petr Korbel. „Trenér mi radit nemusel, měl jsem v tom vždycky jasno sám,“ přemítá výškař Jaroslav Bába, bronzový z OH v Aténách v roce 2004. „Asi záleží na formě a náladě. Když už sex den před závodem, tak rychlý, neunavit se,“ culí se skokan.

Současné studie přitom říkají, že sex před duelem rozhodně neublíží. Existují ovšem rozdíly mezi muži a ženami. „U žen orgasmus zvyšuje aktivitu, u mužů to je obráceně,“ líčí sexuolog Trojan. „U žen se po sexuálním styku zvyšuje hladina testosteronu. Sprinterkám proto pomáhá,“ řekl trenér německých atletů Uwe Hakus.

Ženy mohou po milování ihned sportovat, muži by si měli dát minimálně několikahodinový oddech. A ideálně se před závodem prospat. „Hladina testosteronu podléhá biorytmu. U mužů je nejvyšší ráno. Pro to by pro ně bylo nejvýhodnější sportovat dopoledne,“ říká Trojan. Samozřejmě, člověk by se při milostném aktu neměl příliš vysílit. „Pak se totiž jedná o normální únavu,“ usmívá se sexuolog.

Přestože platí obecná pravidla, záleží vždy na každém jednotlivci, co mu vyhovuje. V historii se mezi šampiony vyskytla řada bohémů, kteří volili poněkud jiný přístup k soustředění před utkáním. „Kdy nejdříve před zápasem jsem měl sex? Asi o poločase,“ řekl například fotbalový buřič George Best.

Otázku sexuálního vybití řeší také reprezentační výběry. U fotbalových týmů bývá během velkých šampionátů poměrně častým zvykem, že hráči se nesmějí stýkat s manželkami nebo přítelkyněmi třeba i několik týdnů. To byl třeba případ české reprezentace na loňském mistrovství světa v Německu. A příliš pohody tento fakt do mužstva nevnesl. „Dlouhodobá abstinence může být pro mladé lidi na vrcholu sexuálních sil dost obtížná.“ tvrdí Trojan. „I když masturbovat fotbalisté asi umějí.“

U českého fotbalového nebo hokejového výběru platí, že ženská návštěva je povolena až po postupu. U fotbalistů ze skupiny, u hokejistů do semifinále. „Jde o motivační bonus,“ přiznává generální sekretář hokejového svazu Martin Urban.

sex a sport: dřív...

Po většinu 20. století lidé věřili, že pohlavní styk ubírá mužům energii, a že sexuální abstinence je zdraví prospěšná. Tehdejší vědecké studie toto přesvědčení potvrzovaly, spolu s ejakulátem odcházely z těla látky jako lecitin a fosfor. „Je jasné, že ztráta těchto látek má dopad na funkci nervů a mozku. Naopak jejich udržení v těle povzbuzuje mozkovou činnost,“ napsal například v roce 1957 badatel Raymond W. Bernard. Pro většinu sportovců-mužů zejména v silových disciplínách to byl jasný vzkaz: sexuální abstinence před závodem je nutná. Naopak u žen sexuální akt výkon podporoval. Nejdále v těchto někdy i zrůdných výzkumech a pokusech došli sportovní vědci v bývalé NDR v 80. letech minulého století.

... a dnes
Řada studiií z poslední doby říká, že sexuální styk sílu ani energii z těla nevysává, pokud není praktikován těsně před utkáním či závodem. Naopak přispívá k hormonální rovnováze v organizmu. Dlouhodobá abstinence má pak podle výzkumů souvislost s agresivitou a různými druhy patologického jednání, které sportovcům při soutěžích spíše překážejí při technické koordinaci pohybů.




 

Autoři: Jiří Jakoubek, Martin Prachař