Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Siniaková zdolala Sakkariovou a vyzve Ósakaovou, Muchová padla ve třech setech

Sport

  14:43aktualizováno  15:27
Paříz - Česká tenistka Kateřina Siniaková na Roland Garros udolala po více než třech hodinách favorizovanou Řekyni Marii Sakkariovou a postoupila do třetího kola, kde se utká se světovou jedničkou Japonkou Naomi Ósakaovou. Vyrovnaný duel proti 29. nasazené vyhrála 7:6, 6:7 a 6:3 a ve třetím kole pařížského grandslamu doplnila Karolínu Plíškovou a Markétu Vondroušovou. Vypadla naopak Karolína Muchová, která dobře rozehraný zápas s Irinou-Camelií Beguovou prohrála 6:1, 3:6 a 4:6.

Kateřina Siniaková na Roland Garros. foto: Reuters

Sakkariová přijela na Roland Garros jako semifinalistka turnaje v Římě, kde prohrála s pozdější šampionkou Plíškovou. V prvním setu vedla 5:1, ale pak se třiadvacetileté Češce povedl skvělý obrat. Srovnala na 5:5, za stavu 5:6 vítězným bekhendem odvrátila setbol a zkrácenou hru následně vyhrála 7:5.

V úvodu druhé sady odskočila Siniaková na 2:0, ale pak ztratila tři hry za sebou. Manko brejku okamžitě smazala a v koncovce měla blízko k vítězství. Za stavu 5:4 a 6:5 pokaždé vedla při soupeřčině podání 40:30, ale Sakkariová jí nedala šanci. Stejně jako v prvním setu rozhodoval tie-break, ve kterém česká fedcupová vítězka vedla 5:2 a šla na dvě podání, ale k dalšímu mečbolu se nepropracovala. Stejně stará Řekyně zahrála výborně, přestala chybovat a navzdory houževnatému odporu Siniakové vyhrála zkrácenou hru 10:8.

Rozhodující brejk třetího setu přišel v sedmé hře a získala ho Siniaková. Dostala se pak do vedení 5:3 a na returnu opět vedla 40:30. Ani tento mečbol nevyužila, ale pak si vypracovala ještě výhodu a čtvrtou šanci na ukončení zápasu proměnila. Utkání trvalo tři hodiny a deset minut.

Siniaková si v Paříži zopakuje loňské třetí kolo a může se pokusit zaskočit vítězku posledních dvou grandslamů Ósakaovou. Japonská tenistka v prvním i ve druhém kole prohrávala, ale zápasy s Annou Karolínou Schmiedlovou i Viktorií Azarenkovou otočila. Siniaková se s Ósakaovou utkala jen loni v Dauhá, kde na tvrdém povrchu jasně prohrála.

Za postupem v prvním setu vykročila i Muchová, která Beguové povolila jedinou hru a nečelila ani jednomu brejkbolu. Osmadvacetiletá Rumunka se ale oklepala a naopak dvaadvacetiletá Češka začala více chybovat. Ve druhé sadě udělala Muchová 16 nevynucených chyb a trefila jen čtyři vítězné údery, takže sadu prohrála 3:6.

V první polovině rozhodující sady si obě hráčky držely servis. Jako první ztratila podání Češka, která tak prohrávala 3:5, ale na returnu se vrátila do hry. Jenže pak znovu zaváhala při svém servisu a druhý mečbol Rumunka využila díky chybě Muchové z forhendu. Česká fedcupová reprezentantka tak při premiéře na French Open nevyrovnala své grandslamové maximum, kterým je třetí kolo z loňského US Open.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...