Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Sexuální obtěžování v kanadské atletice. Úspěšný univerzitní trenér dostal doživotní zákaz

Dave Scott-Thomas, kanadský univerzitní trenér atletiky. foto: Reuters

Praha - Koronavirus či zrušení olympiády? Kanadský atletický svaz řešil v dnech minulých úplně jiný problém. Nejvyšší představitelé tamní atletiky totiž museli doživotně pozastavit činnost Daveu Scottu-Thomasovi. Úspěšný univerzitní trenér byl totiž obviněn z udržování nevhodných vztahů s mládežnickými atlety.
  11:41

Trenér Scott-Thomas, který dříve spolupracoval s olympioniky a s aktéry mistrovství světa v roce 2016, byl původně suspendován už v lednu. V prosinci mu dokonce Guelphská univerzita ukončila pracovní poměr.

Podle kanadského tisku proti němu však nebyla vznesena žádná obvinění. Jiného názoru byl ovšem běžec na střední vzdálenosti Megan Brown, který přišel minulý měsíc do kanadského deníku Globe and Mail a tvrdil, že s ním trenér v jeho 17 letech udržoval sexuální vztah.

A tak musel jednat i atletický svaz: „Po obdržení stížnosti na Davida Scotta-Thomase ze dne 21. ledna 2020, které tvrdí, že se dopustil jednání, které porušuje kodex chování Athletics Canada, vydal úřad komisaře oznámení o okamžitém pozastavení činnosti pana Davida Scotta-Thomase v aktivitách kanadského atletického svazu, jejich poboček a klubů, dokud nebude stížnost definitivně vyřízena.

„Dne 23. března 2020 na základě pravomoci a uvážení úřadu komisaře atletického svazu v Kanadě je Davidu Scottu-Thomasovi udělen doživotní zákaz účinkování v kanadské atletice. Současně nesmí v Kanadě atlety ani koučovat či trénovat,“ dodal tamní svaz ve svém prohlášení.

Kromě toho, že má nařízení kanadského svazu okamžitou platnost, startuje Scottu-Thomasovi i pětiletý zákaz navštěvování soutěží, které jsou otevřené širší veřejnosti.