130 let

Antonín Hájek | foto: AP

Český rekordman v letech na lyžích Hájek je nezvěstný, pátrá po něm policie

Sport
  •   15:53
Český rekordman v letech na lyžích Antonín Hájek je již měsíc nezvěstný a pátrá po něm policie. Spekuluje se, že by pětatřicetiletý bývalý skokan, olympionik z her ve Vancouveru i Soči a později trenér ženské reprezentace mohl pobývat v Malajsii.

S informací přišel deník Blesk, podle kterého hledá policie Hájka od 2. října.

„Pátrání po pohřešované osobě aktuálně stále probíhá. Informaci o pohřešování osoby jsme přijali od rodiny. Muž o sobě do dnešního dne nepodal žádnou zprávu. Přijmeme jakékoliv informace, které by vedly k jeho případnému vypátrání,“ řekla deníku policejní mluvčí Adéla Fialová.

Antonín Hájek patřil k velkým talentům českého skoku - a miláčkům fanynek. Skákat začal v Harrachově pod vedením věhlasného kouče Dalibora Motejlka. Ve Světovém poháru poprvé závodil už v necelých sedmnácti letech. V roce 2005 skončil čtvrtý na juniorském mistrovství světa.

Jeho kariéru poznamenala vážná autonehoda v roce 2008, po které musel na několik operací a v následujícím roce přišel o světový šampionát v Liberci.

Po návratu v roce 2010 se blýskl dvěma čtvrtými místy ve Světovém poháru a na olympijských hrách ve Vancouveru skončil na velkém můstku sedmý. V závěru sezony vybojoval osmé místo na mistrovství světa v letech na lyžích. Ve slovinské Planici v závěrečné sérii dolétl na 236 metrů, což je dodnes platný český rekord.

Rodák z Frýdlantu ukončil kariéru náhle před sedmi lety. „Důvodů je více a já nechci nikoho, kdo pro skoky u nás něco dělá, a to včetně sebe, ani kritizovat, ani obhajovat,“ říkal tehdy.

Hájek měl opakovaně problémy se životosprávou, a to nejen při reprezentačních soustředěních, ale i při vlastních závodech. Skokanským šéfům došla trpělivost a vyloučili Hájka z reprezentace. Následně dostal výpověď i od svého zaměstnavatele Dukly Liberec.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK