130 let

Slavia Praha | foto: Michal Doležal, ČTK

Slavia podstoupí ostrý start

Sport
  •   11:12
PRAHA - Před Slavií stojí anglická výzva číslo dvě. Po podzimních soubojích s Arsenalem v Lize mistrů prověří červenobílé fotbalisty ve 3. kole Poháru UEFA Tottenham Hotspur.

S dalším klubem ze severního Londýna se dnes Slavia popere na Strahově o postup do osmifinále.

S Tottenhamem se Slavia utkala v Poháru UEFA už na začátku minulé sezony. Obě utkání pro ni skončila porážkou 0:1. Nyní by si přála příznivější scénář. „Základ je neinkasovat. Kdybychom dokázali i skórovat, bylo by to vynikající,“ tvrdil trenér Slavie Karel Jarolím.

Před víkendovým začátkem české ligy jde vůbec o první soutěžní utkání Slavie po Novém roce. „Začínáme naostro. Soupeř hraje ligovou soutěž bez přerušení. V tom má určitě výhodu,“ přiznal trenér Slavie Karel Jarolím. „A bohužel pro nás se dostává do stále lepší formy,“ poukázal kouč na poslední výsledky „Kohoutů“.

Za jejich vzestupem stojí nový muž na lavičce. Španěl Juande Ramos. Muž, který dvakrát dovedl Sevillu k triumfu Poháru UEFA, by si rád zopakoval podobný úspěch i v novém působišti.

Největší sílu představuje v sestavě Tottenhamu Dimitar Berbatov a Robbie Keane. Momentálně jde o jednu z nejnebezpečnějších útočných dvojic na ostrovech. „Víme o kvalitě jejich útočníků, ale nejde se soustředit jen na ně,“ varoval Jarolím. Přehnaným strachem z dua obávaných kanonýrů netrpí ani obránce Erich Brabec. „Cítíme k nim respekt, ale určitě se jich nebojíme.“

Šanci možná dostane i Pekhart

Na vzestupu hostujícího týmu má výrazný podíl i brankář Radek Černý, který do Tottenhamu přestoupil před třemi lety právě ze Slavie.

Z pozice týmové jedničky se mu po příchodu Ramose podařilo vytlačit do té doby nedotknutelného anglického reprezentanta Paula Robinsona. „Návrat pro mě bude znamenat výjimečný zážitek,“ vyprávěl Černý na tiskové konferenci po boku klubového kouče.

Příležitost připsat si vůbec první start za Tottenham má také další český legionář. Mladý útočník Tomáš Pekhart nechyběl ve výpravě, která včera dorazila do Prahy.

Kdo se proti Tottenhamu postaví v sešívaných dresech? Jarolím musí oželet služby svého nejzkušenějšího hráče. Vladimír Šmicer se kvůli zranění zad vůbec nezapojil do přípravy. Kvůli problémům s tříslem nebude moci využít v útoku ani Zdeňka Šenkeříka.

Ze zimních posil má nejblíž do základní sestavy záložník Marek Jarolím. Trenérova synovce čeká zápas velkých premiér. „Ještě nikdy jsem si nezahrál evropské poháry, ani jsem nenastoupil proti žádnému anglickému týmu. Navíc půjde o moje první soutěžní utkání za Slavii,“ vyjmenoval důvody, proč si bude utkání určitě pamatovat.

Autor: Petr Adam