130 let

Budějovický brankář Miroslav Filipko (druhý zprava) zasahuje proti slávistickému útočníkovi Tomáši Necidovi. | foto: Roman Vondrouš, ČTK

Slavia v dohrávce vyhrála a dotáhla se na čelo

Sport
  •   19:28
PRAHA - Slávisté prolomili prokletí domácího stadionu a po výhrách venku dokázala zvítězit také doma. V dohrávce 15. kola porazili doma České Budějovice 2:0 díky brankám Hrdličky a Vlčka.
Domácí kouč Karel Jarolím se musel opět obejít bez zraněných Jandy, Jana Vorla, Suchého a Švece a v útoku se poprvé od úvodní minuty objevil mladík Necid. Ani hosté nebyli kompletní - Poborský již sice trénuje, ale stále nehraje. Trenér Cipro se netajil před soubojem tím, že jeho celek nebude jen bránit a potvrdil to odvážným nasazením tří útočníků - vedle Táborského a Svátka se do středové řady postavil ještě Jeslínek.

Oboustranně ofenzivní fotbal se hrál od první minuty. V desáté bleskově unikl Švento svému strážci, ale brankář Filipko stačil vyběhnout a domácí hráč napálil míč jen do něj. Nadějnou příležitost si vypracovali i hosté, když Jeslínek zatáhl míč po pravé straně a poslal zpětnou přihrávku Táborskému. Ten zamířil přesně do rohu slávistické branky, ale Kozáčik míč
chytil. Po čtvrthodině hry a Vlčkově centru mohli zblízka zakončit Necid s Hrdličkou, ale ani jeden na míč nedosáhl.

Ve 21. minutě vyrazil dopředu Latka, ale špatně rozehrál a hosté šli do brejku. Svátka přitom držel za dres Hubáček, ale rozhodčí nechal výhodu a poté ukázal žlutou kartu Urbánkovi. Hosté byli dál nebezpeční a po trestném kopu Volešáka dokonce poslal Horejš míč za Kozáčikova záda, ale rozhodčí gól neuznal, protože již předtím odpískal faul hostů. Hosté argumentovali, že to spíše vypadalo na nedovolený zákrok Urbánka na Svátka, a Horejš za to
viděl žlutou kartu.

Domácí kouč pak místo Urbánka poslal na trávník Krajčíka. Před přestávkou ještě Švento připravil velkou šanci pro Kalivodu, ten u vzdálenější tyče ale zakončil z první nepřesně.
Hned první útok hostů po přestávce přinesl jejich další šanci. V rychlém brejku vyzval Svátek ke skórování Táborského, ale jeho střelu v pádu stačil zastavit nohama Kozáčik. Na druhé straně Filipko nadvakrát "zkrotil" střelu Kalivody. V 55. minutě se už domácí prosadili.

Po centru Krajčíka od postranní čáry Filipko skvěle vyrazil hlavičku Hrdličky, ale na jeho
opakovanou střelu byl již krátký. O dvě minuty později poslal Vlček do šance Fořta, ale tomu se zamotal míč mezi nohama a hosté nebezpečí odvrátili. Hostující kouč pak poslal do hry
čtvrtého útočníka Baláže, ale domácí vedení uklidnilo a mohli hrát do otevřenější obrany. Navíc v 66. minutě obral Homoláče o míč Kalivoda, posunul jej do běhu Vlčkovi a ten potvrdil svoji současnou pohodu - skóroval v šestém zápase po sobě, v sezoně se trefil už posedmé.

Slavia poté zvolnila a kontrolovala hru, přesto ještě několikrát zahrozila z rychlých brejků, ale skóre se již nezměnilo.

Slavia Praha - Dynamo České Budějovice 2:0 (0:0)
Branky: 55. Hrdlička, 66. Vlček. Rozhodčí: Racek - Filgas, Košec. ŽK: L. Jarolím, Urbánek, Hrdlička - Horejš, Dvořák, Baláž, Plocek. Diváci: 2008.
Slavia: Kozáčik - Hubáček, Latka, Dosoudil, Urbánek (40. Krajčík) - Kalivoda (74. B. Dočkal), L. Jarolím, Hrdlička, Švento - Vlček, Necid (46. Fořt). Trenér: K. Jarolím.
České Budějovice: Filipko - Plocek, Horejš, Homoláč (73. Peroutka), Kladrubský - Jeslínek, Dvořák (61. Baláž), Volešák (77. Skála), Adamec - Svátek, Táborský. Trenér: Cipro.
Autoři: Lidovky.cz, ČTK