Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Historické zahájení olympiády v Paříži v lodích bude bez Rusů a Bělorusů

Slavnostní nástup na olympijských hrách v Paříži 2024 se poprvé v historii odehraje na lodích místo klasického nástupu týmů na stadionu, Trasa bude končit u Eiffelovy věže, kde se v předstihu konají předolympijské túry. (25. července 2023) foto: Profimedia.cz

Sportovci z Ruska a Běloruska se nebudou smět 26. července zúčastnit slavnostního nástupu týmů na zahajovacím ceremoniálu olympijských her v Paříži. O vyřazení reprezentantů z obou zemí, kteří budou moci startovat pod neutrální vlajkou, z tradičního defilé výprav informoval Mezinárodní olympijský výbor po dnešním zasedání svého výkonného výboru.
  18:56aktualizováno  20:23

MOV uvedl, že sportovci z Ruska a Běloruska budou pravděpodobně moci zažít slavnostní ceremoniál jako diváci ze stanovišť v blízkosti řeky.

Podle představ organizátorů her mají sportovci, funkcionáři a další hosté plout v rámci ceremoniálu na více než 160 lodích po Seině.

Přehlídku budou z břehů ve zhruba šestikilometrovém úseku mezi Pont d’Austerlitz a Pont d’Iena sledovat fanoušci zdarma. Očekává se, že si podívanou na nábřežích nenechá ujít až 600 000 diváků.

Vyřazení zástupců obou zemí ze slavnostního defilé přivítal Český olympijský výbor, který už před jednáním výkonného výboru avizoval, že pro něj byla by jejich účast na ceremoniálech nepředstavitelná. „Jsme rádi za toto rozhodnutí MOV,“ napsal ČOV na sociální síti X.

MOV svým verdiktem navázal na Mezinárodní paralympijský výbor, který individuální neutrální sportovce (AIN) z obou zemí z defilé vyřadil už před dvěma týdny. Ani jedna organizace rovněž nebude započítávat případné medaile získané ruskými a běloruskými sportovci do medailové tabulky zemí.

Neutrální sportovci s ruským nebo běloruským pasem budou smět na OH startovat bez národních symbolů, jako jsou barvy, vlajka nebo hymna. Musí splnit kvalifikační kritéria a další podmínky. Sportovci například nesmí mít vazby na armádu či podporovat ruskou stranu ve válce na Ukrajině.

Souhlasíte se zákazem účasti ruských a běloruských sportovců na zahajovacím nástupu OH v Paříži?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00úterý 26. března 2024. Anketa je uzavřena.

ano1553
ne192

Podle odhadů by se olympijských her v Paříži mohlo jako neutrálních zúčastnit dohromady zhruba šedesát sportovců z obou zemí. MOV očekává start přibližně 36 sportovců s ruským a 22 s běloruským pasem. Zatím se podle ředitele MOV Jamese MacLeoda kvalifikovalo 12 Rusů a sedm Bělorusů, jejich způsobilost startovat teprve prověří zvláštní tříčlenná komise MOV.

Výkonný výbor MOV dnes pro ně schválil vlajku s písmeny AIN na zeleném pozadí. Přijata byla i krátká hymna beze slov, která se bude hrát v případě vítězství některého z neutrálních sportovců.

O tom, zda se podobný zákaz bude ruských a běloruských sportovců týkat i při závěrečném ceremoniálu 11. srpna, rozhodne MOV později.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!