130 let

Michal Šlesingr při střelbě | foto: AFP

Šlesingr získal na ME stříbro

Sport
  •   12:23
NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ - Stříbrnou medaili získal český biatlonista Michal Šlesingr ve vytrvalostním závodu na 20 kilometrů, který byl úvodní soutěží mistrovství Evropy v Novém Městě na Moravě. Už svůj šestý titul mistra Evropy vybojoval čtyřiatřicetiletý Polák Tomasz Síkora.

Oba nejlepší závodníci shodně jednou chybovali v závěrečné položce na střelnici, Sikora ale běžel rychleji. Bronzovou medaili nečekaně získal Rus Sergej Balandin, jenž prošel bezchybně všemi střeleckými položkami, na ohrožení Šlesingra v závěrečném okruhu už ale neměl síly.

Souboj dvou hlavních favoritů Sikory a Šlesingra ozdobil celý závod. Sikora, jenž vyběhl na trať jako první, měl rychlejší úvod. Šlesingr držel se svým soupeřem těsně krok až do poslední položky, kdy měl Sikora náskok 12 sekund.

Oba při poslední střelbě jednou minuli a Šlesingr už náskok nesmazal, neboť v běhu byl o téměř 20 sekund pomalejší. "Sikora byl dnes skutečně nejlepší a potvrdil roli favorita. Chyba v poslední střelecké položce mě mrzí, hodně jsem ji přecenil a druhou chybnou ránu příliš zadržel. Ale i s druhým místem jsem spokojen," řekl v cíli Šlesingr.

Do hry o medaile dlouho promlouval také Tomáš Holubec, jenž ale po prvních třech bezchybných střelbách v závěrečné položce třikrát minul terč a bylo po nadějích. "Moje poslední střelba byla o psychice. Měl jsem dobře rozjetý závod, o to více mě závěr mrzí. Rázem bylo všechno pryč," poznamenal Holubec, který se propadl až na 26. místo.

Zkušený Zdeněk Vítek skončil jedenáctý, když si své chyby na střelnici rovnoměrně rozdělil po jedné do každé položky. Nejhůře z českého kvarteta dopadl Jaroslav Soukup, který obsadil 33. místo.

"Spokojen mohu být pouze se druhým místem Šlesingra. Škoda poslední položky. Zbývající tři závodníci zklamali, neboť měli také na to, aby se umístili mezi prvními osmi. Hlavně Holubec nezvládl psychicky závěr, přitom sahal po medaili," uvedl trenér českých biatlonistů Vlastimil Vávra.

Autor: Lidovky.cz