130 let

Irina Slucká | foto: AFP

Slucká posedmé mistryní Evropy

Sport
  •   22:38
LYON - Ruská krasobruslařka Irina Slucká dnes vstoupila do historie jako první žena, která získala sedm titulů mistryně Evropy.

Ve francouzském Lyonu udržela vedení z krátkého programu a po volné jízdě o necelých šestnáct bodů porazila krajanku Jelenu Sokolovovou. Bronzovou medaili získala Italka Carolina Kostnerová.

Česká reprezentantka Ivana Hudziecová v krátkém programu obsadila šestadvacátou příčku a do dnešních volných jízd nepostoupila.

Slucká potvrdila roli favoritky a deklasovala všechny evropské soupeřky rozdílem třídy. Do volné jízdy zařadila dvě kombinace a jednu trojkombinaci, a když k tomu přidala výborné provedení ostatních prvků, získala za druhou část soutěže o deset
bodů více než druhá Sokolovová.

Jediného drobného zaváhání se dopustila při trojitém flipu, kdy neudržela energii na uzdě a dotkla se rukou ledu. Přesto se šestadvacetiletá závodnice posedmé v kariéře radovala z evropského titulu a překonala legendární Němku Katarinu Wittovou i Norku Sonju Henievou.

Sokolovové životní výkon ve volné jízdě stačil jen na stříbrnou pozici. Vicemistryně světa z roku 2003 na úvod volné jízdy zabojovala a těsně u mantinelu dokončila trojkombinaci.

Naprosto čistě předvedla i všechny ostatní naplánované skokové prvky a celkovým ziskem 177,81 bodu o více než dvanáct bodů překonala své dosavadní osobní maximum v novém systému bodování.

Po loňském pátém místě se tak na evropské scéně vrátila na stupně vítězů.

Bronzová medailistka z loňského mistrovství světa Kostnerová do volné jízdy vstoupila výborně provedenou kombinací trojitého flipa a trojitého toeloopa a bez zaváhání předváděla i další náročné prvky. Další kombinaci si dovolila zařadit až do třetí minuty jízdy, což jí přineslo bonifikaci od rozhodčích, ale vzápětí upadla při pokusu o sólový trojitý salchow.

Díky lepší volné jízdě se však dostala před šestnáctiletou Gruzínku Elene Gedevanišviliovou i Švýcarku Sarah Meierovou a získala první evropskou medaili.

Výsledky - ženy:
1. Slucká 193,24 b., 2. Sokolovová (obě Rus.) 177,81, 3. Kostnerová (It.) 172,45, 4. Meierová (Švýc.) 167,17, 5. Gedevanišviliová (Gruz.) 153,27, 6. Korpiová (Fin.) 146,37, ... 26. Hudziecová (ČR) 33,62 - vyřazena v krátkém programu.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK
  • Mohlo by vás zajímat