130 let
Ležící Anthony Van Loo.

Ležící Anthony Van Loo. | foto: Lidovky.cz

Smrt odešla z fotbalu s prázdnou, hráči pomohl voperovaný defibrilátor

Sport
PRAHA - VIDEO - Ten příběh měl skončit jako již několikrát v minulosti. Fotbalista se skácel z ničeho nic k zemi a přestal jevit známky života. Jenže dvacetiletý obránce belgického prvoligového klubu SV. Roeselare Anthony Van Loo ve "šlépějích" Viviena Foea nebo Antonia Puerty nešel. Zachránil jej totiž implantovaný defibrilátor.

Mladý defenzivní univerzál Van Loo je členem belgické jedenadvacítky a také olympijského výběru do 23 let. Před pekingskou olympiádou mu lékaři diagnostikovali srdeční vadu. S tou sice může nadějný fotbalista hrát, ovšem chirurgové mu voperovali defibrilátor. A ten mu přesně před dvěma týdny zachránil život přímo při utkání.

Podívejte se na video (všimněte si záškubu zhruba v patnácté vteřině, kdy tělem hráče projde elektrický výboj):

Fotbalista se skácel k zemi v okamžiku, kdy šel pro míč, aby jej vhodil z autu zpět do hry. Jeho srdce v té době nadále pracovalo, ale neuvěřitelnou rychlostí - po dobu necelých 30 vteřin bilo frekvencí až 400 úderů za minutu. Voperovaný defibrilátor zaznamenal problém a Anthonyho srdce dostalo stimul elektrickým výbojem s napětím 700 voltů.

Srdce mladého hráče díky tomu opět naskočilo na "normální" režim a hráč, který by jinak nejspíše zemřel, pak po chvilce nabyl ztraceného vědomí. Následně byl převezen do nemocnice, kterou druhý den naprosto zdráv opustil. Společně se "svým" defibrilátorem, jenž zase jednou vyrval člověka ze spárů smrti.

Autor: Antonín Vavrda