130 let
Robert Spálenka (vpravo) s Martinem Hanzalem.

Robert Spálenka (vpravo) s Martinem Hanzalem. | foto: Lidovky.cz

Spálenka: Mládežnický hokej potřebuje velký řez

Sport
  •   23:00
PRAHA - Jak pomoci českému hokeji? Takovou otázku si hokejový agent Robert Spálenka (40) ze společnosti Sport Invest klade často. Jde mu o živobytí, bez kvalitních hráčů totiž nemá jeho profese v Česku budoucnost. „Bohužel teď nemáme zboží, které bychom mohli do NHL nabízet,“ říká zamyšleně.

V pátek a v sobotu se uskuteční draft do NHL. Kdo bude letos jedničkou draftu podle vás?

Myslím, že Tavares je jasná jednička.

Kolik českých hráčů si týmy vyberou?

Reálné šance na draftování mají Vincour, Nestrašil, Hlinka a Novotný a dále možná Horák a Polášek. Takový asi bude strop, možná ale budou draftovaní třeba jen tři.

To není moc. Tíží vás to?

Je to strašné. A hráčů je každý rok draftovaných míň a míň. Ale je to bohužel odraz toho, kde se český hokej nyní reálně nachází. V prvním kole nebude nikdo, ve druhém možná půjde Vincour a pak ve třetím až šestém kole případně zbytek.

Robert Spálenka

Narodil se 18. října 1968 v­Praze. Do mládežnických kategorií hrával hokej v­ Kladně, poté vystudoval na Karlově univerzitě FTVS obory trenérství a sportovní management a v Praze působil jako marketingový ředitel Rádia City. V roce 1995 odjel studovat obchod a­angličtinu do Austrálie, kde vedl i­tamní hokejovou reprezentaci. Po návratu s Viktorem Kolářem a­ Pavlem Zíkou založil agenturu Sport Invest. V NHL spolupracuje s­uznávaným agentem Donaldem Meehanem. Mezi jeho klienty patří Petr Čajánek, Jan Marek nebo Martin Hanzal.

V čem podle vás český hokej nejvíce zaspal?

Faktorů je moc. Mezi základní patří rozhodně to, že máme stále menší a menší hráčskou základnu. Hokeji a sportu obecně ubývají dětí. Další věc jsou špatné struktury mláděžnických soutěží a největší problémem je slabá trenérská kvalita u mládeže. Nejsou peníze, není možnost zaplatit kvalitní kouče.

Věříte, že změny, které nyní plánuje hokejový svaz, mohou náš hokej opět postavit na nohy?

Tomášovi Královi (předseda Českého svazu ledního hokeje, pozn. redakce) hrozně moc fandím. Myslím, že jeho plán bude narážet na spoustu problémů, že to není otázkou jednoho nebo dvou let. Celá struktura se musí změnit a obávám se, že na některé změny hodně lidí neuslyší. Protože je jasné, že každou změnu někdo musí odnést a toho se hodně lidí bojí. Bohužel realita je ale taková, že když změny neuděláme, český hokej nezlepšíme.

Lidé agenty vidí jako ty, kteří mladé hráče lákají do zámoří. Co na to říkáte?

Je hrozně jednoduché hodit vše na agenty, kteří se nemohou v hokeji, ale ani mediálně bránit, ale myslím si, že realita je někde jinde. Říká se, že hráče taháme ven, ale běžte se podívat mezi hráče a rodiče a zeptejte se jich, kde chtějí hrát. Máme vlastní interní statistiku, která říká, že za posledních šest let jsme poslali do Kanady 23 hráčů, z toho 18 se jich živí hokejem. Úroveň juniorských soutěží v Kanadě je vůči české srovnatelná asi tako NHL v porovnání s extraligou. Problém je v tom, že dneska tam jde mladý kluk a už na to nemá.

Mají hráči větší šanci se někam propracovat přes Kanadu, než když zůstanou v Česku?

Pokud hráč má na to hrát u nás extraligu do třetí pětky, tak ať tady zůstane a hraje seniorský hokej. Ale takových hráčů dneska moc není, sedmnáctiletí kluci nemají na to, aby extraligu hráli. Chybí tady mezistupeň, kterým juniorské soutěže v zámoří de facto jsou.

V čem může být pro hráče pobyt v zámoří prospěšným?

Já nechci znít jako obhájce kanadského hokeje, ale konkurence v tréninku je úplně jiná než tady. Rozdíl je v tempu tréninku i kvalitě spoluhráčů. Pokud trenér nemá v týmu konkurenci, těžko může hráče nějak tlačit. Sám konkurenční prostředí nevytvoří, v Kanadě ale vytvořené je. Další věcí je, že tady hrají kluci v juniorské soutěži zápas před 150 diváky, vesměs to bývají rodiče, kamarádi, přítelkyně, kteří pokřikují na rozhodčí. V Kanadě se hrají zápasy před pěti až dvanáct tisící fanoušků v báječné atmosféře. Navíc v Kanadě jdou v obleku, po zápase jsou tiskovky, rozhovory, kultura hokeje je nepopsatelně rozdílná.

Je v mladších ročnících nějaký velký talent nebo alespoň hráč, který by se mohl prosadit?

Jsou tady hráči. Vezměte to takhle, když se podíváme na čísla z draftů, tak pár let zpátky bylo draftováno 18 nebo 20 Čechů, posledních několik let to bylo 8, 6, 6, 5, to je jasný ukazatel. Ano jsou tady hráči a budou taky hráči kvalitní, ale už to není v těch počtech, co to bylo. Bude to jeden, dva možná tři, ale už nebudou roky, kdy budeme mít draftovaných 20 hráčů, pokud se tedy něco výrazně nezmění. A ta změna se může projevit třeba až za osm nebo deset let. Nemůžeme si myslet, že zítra vše začneme dělat jinak a příští rok bude draftovaných 20 hráčů.

Budou mít lidé v Česku dost trpělivosti?

Když nebudou, tak tady bude hokej čím dál tím horší a srovnáme se do úrovně Němců, Švýcarů a Rakušanů.

Hráči odchází mladí nejen do kanadských juniorek, ale už i čtrnáctiletí chtějí do Finska nebo Švédska. Co si o tom myslíte?

Máme hráče, které zajímá odchod do severských zemí, na jednom teď i pracujeme a zřejmě odejde. Hráči už i tuhle tu cestu zvažují, ale já si myslím, že je to pro hráče spíše takový plán B. Vědí, že Kanada je těžká a tak hledají lehčí cestu. Já se s tím neztotožňuji, nesouhlasím s tím.

Takže by měli zůstávat úplně mladí hráči tady a pak se rozhodnou, jestli jít do Kanady nebo zůstat?

Určitě, teď se navíc do toho zamotá KHL, kde také bude zájem o mladé hráče.

KHL by měla mít od roku 2010 draft. Už víte, jak to bude fungovat?

Nevím, ale to asi nikdo. Draft KHL je zatím ještě ve vývoji. Ale stejně si nikdo neuměl představit, jak bude fungovat NHL po ukončení stávky, s platovými stropy a pohyblivými podmínkami pro podpisy smluv a také to funguje. Otázka je, jak dlouho Rusko vydrží jet podle nějaké linie, protože organizačně to není věc, kterou by Rusové chtěli léta dodržovat. Sám jsem na vývoj zvědavý.

Můžeme očekávat na Floridě českou brankářskou dvojici?

To se uvidí (smích). Andersonovi (dvojka Panters, pozn. redakce) končí smlouva, v červenci se stane volným agentem. Možností, jak vše dopadne, je určitě více. Nechci teď předjímat, jak se Florida zachová. Rozhodnou se oni, ne my. Ale samozřejmě i varianta s dvojicí Vokoun-Salák zde je.

Jaký je rozdíl mezi vyjednávání smluv v NHL a v KHL? Co například případ Bednáře?

A to Bednář nebyl sám. My jsme podobnou situaci zažili i s Petrem Čáslavou. Ne, že by byl podepsaný, ale bylo to dlouhé. Stejně tak Petr Čajánek. Měl podepsaný dvouletý kontrakt s Dynamem, který prolétl komínem, museli jsme pak vše řešit jinak. NHL má úplně jinou kulturu, mají do detailu propracovaný systém, který funguje desítky let. Je to o něčem jiném a taky ta serióznost je tam jinde. Rusko je specifické a teprve se učí a dlouho se ještě učit bude. Dá se říct, že je to stejné jako všude jinde. Narazíte na lidi čestné a poctivé, kteří vám jednání ulehčí, ale také jsou kluby a manažeři, se kterými je jednání neskutečně složité. Nakonec ani nechápete na čem to visí, nebo v čem je problém.

Připravujete ještě něco do Ruska?

Máme podepsaných 14 hráčů v KHL, což si myslím, je hodně velké číslo.

O Honzu Marka se zajímala NHL, proč nakonec neodešel?

Honza v NHL patří podle jejich systémů jako vstupní hráč, takže musí podepsat nováčkovskou dvoucestnou mlouvu, která je omezená určitým platem. Ruské nabídky byly několikanásobně vyšší, nedalo se to vůbec porovnat. Honza by udělal velký faul na svojí rodinu, kdyby tyhle peníze nechal ležet. V Rusku si udělal velké jméno, patří mezi top hvězdy jako třeba Morozov. Kdyby mu bylo 22, tak mu řeknu, běž, zkus to v zámoří. Ale Honzovi je let třicet a potřebuje se zabezpečit a vydělat peníze a tady tu možnost má. Bylo to těžké rozhodnutí, vím, že NHL zkusit chtěl, ale ta ekonomika se nedala porovnat. Možná, být to půl na půl, nebo jednou tolik, ale finanční rozdíl byl takový, že se to nedalo odmítnout.

Mimochodem, ještě k Bednářovi, je nakonec spokojen?

Po těch všech martýriích ano, i když se rýsovaly i lepší varianty. Byl tam lepší kontrakt, ve finále jsme rádi, že to dopadlo takhle a má podepsáno. Bude v klubu, kde dostane hodně herního prostoru, a doufejme, že v Rusku neodehraje jen jeden rok.

Překvapují vás vlastně návraty Rusů zpět domů?

Vůbec se tomu nedivím, je to jen o ekonomice o ničem jiném. Oni v Rusku žiji, jsou tam doma, jejich kultura, jejich jazyk, mají tam přátele a rodinu, je to jejich domácí země. Ti top hráči jako Ovečkin nebo Malkin se do Ruska vracet nebudou, ty zůstanou v NHL, ale ostatní? Proč ne.

Hodně se mluví například o Fjodorovi…

Tomu je ale 36 nebo 37 let a má vrchol své kariéry za sebou. Měl fantastickou kariéru v NHL a třeba chce prostě ještě rok hrát doma, stejně jako se vrátí nějací naši hráči ještě na rok domů před koncem kariéry. Neviděl bych to tak, že Fjodorov je hráč, o kterého by se prala celá NHL, a on se rozhodl vrátit. Ano, má tam jméno, má fantastickou kariéru, ale je to hráč, který je na hraně konce kariéry. Není to rozhodně hráč, který bude NHL chybět. Spíš jí chybí mladší hráči jako Radulov nebo Perežogin, kteří by v NHL mohli hrát významnější roli. Ale na druhou stranu, nebudou v NHL nikdy top hvězdy. Doma jsou největšími hvězdami a za lepší peníze. Takže opakuji, vážně se jim nedivím.

Ještě ke KHL, mluví se o tom, že Češi mají často přemrštěné požadavky…

To je pravda. I to bude v budoucnu jeden z důvodů, že v KHL bude českých hráčů ubývat. Dneska Kanaďani, Američani, Švédové, hráči kteří mají něco odehráno v NHL, jdou do KHL za méně peněz, než požadují čeští kluci. Doba, kdy Rusové rozhazovali dolary, aby ukázali světu, že to funguje, už je pryč. Samozřejmě netýká se to hvězd typu Marka, Čajánka a Brendla. Týká se to průměrných nebo lehce nadprůměrných hráčů. Jednoduché počty, pokud klub v Rusku může získat Kanaďana, který odehrál 150 zápasů v NHL a je ochoten přistoupit na horší podmínky, než Čech, který odehrál pár let v extralize a možná pár turnajů Euro Hockey Tour, volba je jasná. Čech má smůlu.

Liga mistrů je přerušena, je tohle šance pro KHL expandovat do Evropy?

Já si myslím, že k tomu rozšíření dříve nebo později dojde. KHL půjde cestou rozdělení do divizí. To znamená, že bude Evropská divize KHL, kde budou hrát Švédi, Fini, Němci a Češi mezi sebou. Do KHL budou létat na zápasy mezi divizemi, ale neumím si představit, aby tým například ze Stockholmu každý zápas létal na Ural a zpátky, to je ekonomicky nemožná situace.

Autoři: Ivana Paulová, Antonín Vavrda