130 let

Zdeněk Pospěch | foto: Radek Petrášek, ČTK

Sparta zase prohrála

Sport
  •   16:33
JABLONEC NAD NISOU - Fotbalisté Sparty Praha ani v Jablonci nevybočili z tradice posledních týdnů a po porážce 1:2 si musejí začít připouštět sestupové starosti. Za stavu 1:0 pro Jablonec neproměnil v 62. minutě sparťan Slepička penaltu.
Sparťané musejí začít myslet na boj o záchranu. V utkání 12. kola první ligy dnes prohráli v Jablonci a úřadující mistr má nyní blíže k sestupu než k obhajobě titulu. Pražané prohráli šestý z posledních sedmi ligových zápasů.

Sparťanský kouč Stanislav Griga posadil na lavičku náhradníků Zelenku a na trávník poslal výrazně defenzivní sestavu, v níž ze středu zálohu řídili Petrouš s Haškem. Ani zkušenost ale nic nezmohla proti domácí akci po levé straně, na jejímž konci byl Weberův centr a Michálkova střela, která se od tyče odrazila do Blažkovy sítě.

Spartu branka zaskočila, její hráči si nebyli schopni přihrát na pár metrů, domácí borci v zelených dresech byli u všech míčů dříve. První střelecký pokus pruhovaných hostů vyslal v 17. minutě Pospěch. Branku sice netrefil, ale jeho tým se od té chvíli začal zvedat. Už v následující minutě měl po Matušovičově centru největší šanci Slepička, jenže souboj s brankářem Špitem prohrál.

Domácí se netlačili příliš dopředu, spíše se snažili využívat kvality obou krajních záložníků, ale k dalšímu střeleckému pokusu se už nemohli dostat. Také proto, že sparťané po půlhodině přidali na důrazu a agresivitě a v rozmezí mezi 30. a 36. minutou vyslali na Špita šest střel, ale na jabloneckého gólmana nevyzráli. Nejslibněji vypadala Kadlecova rána ze šestnáctky, kterou hlavou z brankové čáry odvrátil Weber.

Ani druhý poločas na hře příliš nezměnil. Domácí fanoušci se v dušičkovém počasí místo fandění vlastnímu týmu utápěli v hrubých urážkách na adresu sparťanských hráčů i trojice rozhodčích a jejich aktivita přešla v běsnění v 62. minutě, kdy za stažení Haška někdejším spoluhráčem Barankem nařídil rozhodčí Helebrant penaltu. Tu ale Slepička neproměnil, jeho pokus skončil na Špitových rukavicích.

Jenže sparťany inkasovaný gól nesrazil, dál hráli aktivně a brzy se dočkali odměny. Střídající Zelenka po dvouminutovém pobytu na hřišti založil v 70. minutě akci, po níž Kadlec poslal před branku přízemní centr, Špit vyrazil míč jen k Poláčkovi a ten ho vrátil do sítě.

Hosté se ale z vedení neradovali dlouho, protože už o tři minuty později Baranek prostrčil míč pohodlně mezi stopery, na jeho přihrávku si naběhl Smíšek a přízemní střelou k tyči překonal Blažka podruhé. 

Sparta odpověděla znovu nátlakovou hrou, domácí jí nechali dostatek prostoru ve středu hřiště, ale do velké šance se už hosté nedostali. A jablonečtí fandové posměšně skandovali: Hola, hola, hola, druhá liga volá.

Výsledek:
FK Jablonec 97 - AC Sparta Praha 2:1
(1:0)
Branky: 7. Michálek, 73. Smíšek - 70. Poláček.
Rozhodčí: Helebrant - Pinkas, Lhoták. ŽK: Baranek, Nesvadba - Pergl, Poláček, Lukáš, Kadlec.
Diváci: 3028.

Sestavy:
Jablonec:
Špit - Pončák, Drobný, Hrotek, Nesvadba - Michálek (79. Jindřišek), Klapka (52. Baranek), Hušek, Weber - Šenkeřík (90. Grubhofer), Smíšek. Trenér: P. Rada.

Sparta: Blažek - Pergl (46. Loučka), Petráš, Lukáš, Kadlec - Zd. Pospěch, Petrouš (68. Zelenka), Hašek, Poláček - Matušovič (56. Došek), Slepička. Trenér: Griga.