130 let
Barbora Špotáková slaví stříbro

Barbora Špotáková slaví stříbro | foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Státní doporučení sportu: hledejte finanční prostředky i jinde

Sport
  •   13:44
PRAHA - Hledat příjmy i jinde než ve státním rozpočtu radí nová studie financování sportu v České republice. Návrh však přišel v nejméně vhodnou dobu, neboť změny v zákonech potřebují politickou podporu, což není při současné situaci v zemi možné.

Sportovní funkcionáři i tak chtějí stát přesvědčovat, že sport přináší republice více peněz, než do něj dává. To je výsledek dubnové analýzy, na níž dnes představená studie navazuje.

"Je to první studie, která byla vytvořena ve spolupráci se sportovním prostředím," prohlásil na dnešní tiskové konferenci Jan Kocourek, náměstek Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy pro sport. "Sport funguje, ale je třeba reagovat na nové trendy. Chceme to předložit vládě České republiky a z toho vyvodit konkrétní závěry," prohlásil Kocourek.

Studie nabízí větší zisk z loterijních a sázkových společností, ze zavedení autorských práv ve sportovním prostředí, z koncesionářských poplatků České televize i z osobnostních práv sportovců v souvislosti se sázkovými kancelářemi.

Autoři studie věří, že dlouhodobě by měly změny do sportovního prostředí přinést až tři miliardy ročně, nejméně ale miliardu, aniž by to zatížilo státní rozpočet. Z něj putuje do sportu ani ne 0,2 procenta, celkem zhruba 8,5 miliardy. "Chtěli bychom se v budoucnu dostat na 0,3 procenta," řekl místopředseda Českého olympijského výboru (ČOV) pro ekonomiku a marketing Jiří Kejval.

Zisk z loterijních a sázkových kanceláří by měly generovat všechny další společnosti, nejen Sazka. Ta odvádí méně peněz do sportovního prostředí i proto, že splácí halu ve Vysočanech. "Že Sazka dává peníze na halu a ne přímo do sportu, je jiná věc. Jedná se o ostatní sázkové kanceláře, tam jsou větší peníze než ze Sazky," řekl Kejval.

Zavedení sportovních autorských práv má ve svém programu také Švédsko, nyní předsednická země Evropské unie. Jednalo by se o zavedení jakéhosi sportovního Ochranného svazu autorského. "Když to řeknu jednoduše, chlapi se v hospodě dívají na fotbal nebo hokej a Madonna za to dostává peníze. Podporujeme to, i když je jasné, že pro restaurace by to nebylo příliš populární opatření," uvedl Kejval.

Nejméně pravděpodobný je aktuálně příjem z koncesionářských poplatků České televize. "Konzultovali jsme to, ten prostor tam je nyní nulový. Ale po roce 2011, kdy bude dokončena digitalizace, by to bylo možné. Ponechat poplatky a rozdělovat je do sportu, kultury a ostatních činností," řekl Kejval. "Není to věc vedení ČT, ale parlamentu," upozornil na skutečnost, že mezi politiky převládá názor na zrušení poplatků. "Což se mi jako občanovi líbí, ale jako sportovní funkcionář s tím nesouhlasím," řekl.

Najít rychlé řešení financování sportu v České republice ale není možné. "K tomu, aby se návrhy uvedly do praxe, potřebujeme změnu zákonů. K jejich projednání je třeba funkční parlament a vláda," upozornil Kejval na politickou nestabilitu v zemi. "Určitě to není v řádech měsíců, ale let. Musíme ale upozorňovat a měnit postupně," prohlásil.

Autoři analýzy se inspirovali systémy financování sportu v Anglii, Německu, ale i Polsku. "Ale nejsem ve fázi zavádění konkrétních věcí ani toho, jak se budou peníze rozdělovat," pravil Kejval. "Musíme přesvědčit politickou sféru," dodal předseda ČOV Milan Jirásek.

Autor: ČTK