130 let

Vladimír Šmicer ze Slavie Praha by měl červenobílým pomoci v postupu přes Žilinu. | foto: Michal Kamaryt, ČTK

„Štístko“ Šmicer funguje dál

Sport
  •   9:49
PRAHA - Kde se objeví, tam se zpravidla daří. Lens, Liverpool, reprezentace. I proto se mu přezdívá „Štístko“. Záložník Vladimír Šmicer nosí štěstí i po návratu do Slavie. Ve středeční odvetě 2. předkola Ligy mistrů vyřadili červenobílí slovenskou Žilinu po penaltovém rozstřelu a na dosah se přiblížili základním skupinám.

„Jede to dál, série pokračuje,“ usmíval se Šmicer po utkání. Zároveň přiznal, že při penaltách byl nervózní. Do rozstřelu zasáhnout nemohl, byl už mezi náhradníky. „Díval jsem se, ale příjemné to nebylo,“ přiznal.

Rozhodnutí přinesla až šestá série: Vlček proměnil, zatímco hostující Vomáčka přestřelil. „Byla to už taková loterie, v níž jsme byli šťastnější,“ řekl brankář Martin Vaniak.

„Penalty jsou o psychice, my to zvládli líp,“ těšilo trenéra Slavie Karla Jarolíma. K dramatu by nemuselo dojít, kdyby sešívaní proměnili některou z mnoha šancí během základní hrací doby.

Samozřejmě by bylo nejlepší vyhrát 4:0 a postoupit rovnou dál. Ukázali jsme morální sílu, tlačili jsme celý zápas i v prodloužení,“ řekl Vaniak. Mizerná koncovka provázela sešívané po oba zápasy. Za 210 minut nedokázali, podobně jako soupeř, ani jednou skórovat. „Po ošemetném výsledku ze Žiliny nám bylo jasné, že musíme vyhrát.

Chtěli jsme to rozhodnout během devadesáti minut, šancí bylo dost. Bohužel jsme s nimi nenaložili dobře,“ uvedl Jarolím, podle kterého sehráli při penaltovém dramatu důležitou roli i diváci.

Jarolím děkoval fanouškům
„Fanoušci zaslouží poděkování, byli skvělí, na úspěšných penaltách mají velkou zásluhu.“ Slavia se tak ocitla na dosah pohádkovým bonusům, které přináší účast v hlavní fázi prestižní soutěže. Musí ale z cesty ještě smést nizozemský Ajax.
 „Nemáme co ztratit, jsme ve stejné pozici jako Sparta proti Arsenalu,“ díval se Šmicer ke klíčovému zápasu. V Amsterdamu jej ale bude tým postrádat, na Strahově inkasoval druhou žlutou kartu.

„Mohl jsem se obou vyvarovat. Ta v odvetě byla trochu přísnější, do souboje jsem šel sice ostře, ale do balonu. To je prostě v zápalu boje. Věřím, že kluci přivezou dobrý výsledek a zahraju si v odvetě.“ Úvodní duel sehrají Pražané 15. srpna v Amsterdamu, odveta je na programu o dva týdny později na Strahově. Tentokrát snad nehrozí, že by televizní diváci přišli zkrátka...

Autoři: Robert Neumann, Petr Adam