130 let

Veselý v Dubaji senzačně přehrál Djokoviče a sesadil ho z čela žebříčku

Sport
  •   19:02aktualizováno  25. února 9:01
Český tenista Jiří Veselý zdolal i podruhé v kariéře Novaka Djokoviče a po výhře 6:4, 7:6 je na turnaji v Dubaji po více než dvou letech v semifinále podniku okruhu ATP. Srbský tenista navíc po porážce přijde poprvé od ledna 2020 o místo světové jedničky, v čele žebříčku ho vystřídá Rus Daniil Medveděv.

Osmadvacetiletý Veselý se v Dubaji probojoval do hlavní soutěže z kvalifikace a díky postupu mezi čtyři nejlepší hráče se vrátí do první stovky světového žebříčku. Djokoviče porazil coby 123. hráč pořadí ATP a navázal na první vzájemný duel z roku 2016, v němž Srba senzačně zdolal ve třech setech na antuce v Monte Carlu.

Do utkání s favorizovaným Djokovičem vstoupil Veselý razantně a hned v úvodním gamu soupeři sebral podání. Ve čtvrté hře sice pětinásobný šampion dubajského turnaje vyrovnal, kontrolu nad zápasem ale převzít nedokázal. Český tenista se mohl v celém utkání opřít o servis, nepanikařil a s Djokovičem dokázal držet krok i ve výměnách.

Po dalším brejku už si náskok vzít nenechal a za 48 minut získal úvodní set. Vyrovnaný úvod druhé sady Veselý naklonil opět na svou stranu v sedmém gamu, kdy soupeři znovu sebral podání, za stavu 5:4 ale první příležitost zápas doservírovat nevyužil. Djokovič si vynutil tie-break, do něho ale opět lépe vstoupil český tenista a tentokrát už šanci nepustil. Po dvou hodinách hry proměnil první mečbol a radostí padl na kurt.

„Nikdy bych nečekal, že ho znovu porazím, že budu mít proti Novakovi šanci. Je to skvělý šampion,“ přiznal dojatý Veselý otevřeně v rozhovoru na kurtu. Diváky pak pobavil stručnou odpovědí na otázku, kolik sebedůvěry mu před zápasem dodalo vítězství v prvním vzájemném duelu: „Moc ne,“ odtušil s úsměvem. „Novak je tak úžasný od základní čáry. Skvěle se pohybuje, s ním si to musíte všechno vydřít, bojovat o každý fiftýn. A myslím, že jsem dnes odvedl výbornou práci,“ dodal.

Jiří Veselý v souboji s Novakem Djokovičem.

Ačkoliv na kurtu působil soustředěným dojmem, na tiskové konferenci přiznal nervozitu na začátku zápasu. „Také za stavu 5:4 ve druhém setu jsem znervózněl, možná už od 4:3, když jsem si uvědomil, že mám výhru blízko,“ připustil. „Bylo to hodně fyzicky náročné. Na konci druhého setu jsem už byl hodně unavený, přitom Novak může hrát hodiny a hodiny. A hlavně v prvním setu byla hra hodně intenzivní,“ dodal.

Změnu v čele žebříčku ale Veselý uvítal. „Myslím, že pro tenis je to skvělé, mít zase jednou novou jedničku. Novak byl jedničkou 361 týdnů, ale tenis potřebuje novou jedničku. Nastupuje nová generace, to je úžasné,“ řekl.

Djokovič po zápase poděkoval divákům, kteří ho od začátku hnali a vytvořili na kurtu bouřlivou atmosféru. „Diváci mi fandili, ale bohužel to nebyl můj den. Hrál líp. Chodil si pro údery. Jeho podání bylo výborné, celá jeho hra byla výborná. Když potřeboval zahrát skvělý míč, tak ho zahrál. Čekal jsem od sebe vyšší úroveň, ale všechna čest Jiřímu,“ konstatoval Djokovič, jenž kvůli chybějícímu očkování proti koronaviru přišel o úvod sezony v Austrálii.

O postup do finále se Veselý, který po dvoukolové kvalifikaci už v Dubaji získal i skalpy Marina Čiliče a Roberta Bautisty, utká s Denisem Shapovalovem. Šestý nasazený Kanaďan porazil Ričardase Berankise z Litvy 7:6, 6:3. Se světovou čtrnáctkou se Veselý utká poprvé.

Medveděv, který tento týden hraje na turnaji v Acapulcu, stane v čele žebříčku jako první hráč mimo „Velkou čtyřku“ od roku 2004. Od té doby první místo drželi pouze Djokovič, Roger Federer, Rafael Nadal nebo Andy Murray. Vítěz loňského US Open a finalista posledních dvou ročníků Australian Open Medveděv na tenisový trůn usedne jako 27. hráč v historii žebříčku a jako třetí Rus. Před ním to dokázali Jevgenij Kafelnikov a Marat Safin. 

Medveděv v Acapulcu prošel do semifinále

Rus Daniil Medveděv postoupil na turnaji v Acapulcu coby budoucí světová jednička hladce do semifinále, s ohledem na invazi ruské armády na Ukrajinu ale neměl příliš náladu kariérní milník oslavovat. Na první místo se v pondělním vydání žebříčku ATP posune díky čtvrteční porážce aktuální jedničky Novaka Djokoviče s Jiřím Veselým ve čtvrtfinále v Dubaji.

O postup do finále se šestadvacetiletý Medveděv, jenž ve čtvrtfinále porazila Jošihita Nišioku 6:2, 6:3, utká s Rafaelem Nadalem, který přešel přes Tommyho Paula po výhře 6:0, 7:6. Španělskému tenistovi může oplatit porážku z finále Australian Open, kde Nadal vybojoval rekordní 21. grandslamový titul. 

„Je to vždycky čest hrát s někým z velké troky nebo velké čtyřky. V Austrálii jsem mohl (proti Nadalovi) vyhrát, ale nakonec jsem prohrál. Byla to těžká porážka, ale takový už je sport,“ dodal.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz