130 let
Trenér fotbalistů Sparty Vítězslav Lavička

Trenér fotbalistů Sparty Vítězslav Lavička | foto: Mafra - Michal Šula

Rozhovor

Tlak cítím, přiznal sparťanský trenér Lavička před odvetou se Zwolle

Sport
  •   8:00
PRAHA - Trenér sparťanských fotbalistů Vítězslav Lavička si po tiskové konferenci vzal slovo a ke čtvrteční odvetě proti Zwolle řekl: "Chci, aby na každém sparťanovi byl vidět ten pravý charakter. Ať od nás, co se budeme pohybovat dole na hřišti, tak od těch, co nás přijdou podpořit."

"Naši fanoušci nejenom v pohárových zápasech v minulosti dokázali, že jsou důležitým článkem k tomu, aby Sparta byla úspěšná," pokračoval Lavička.

Zápas rozhodne, jestli se dostanete do základní skupiny Evropské ligy. První utkání skončilo 1:1. Čekáte, že Zwolle bude hrát stejně jako před týdnem?
Víme, že Zwolle přijede do Prahy s vědomím, že musí vstřelit gól. Je to tým, kterému je vlastní hrát ofenzivní fotbal. Podobný styl se budou snažit praktikovat i v odvetě.

Vyprodáno? Je to možné

Sparta očekává návštěvu kolem 16 tisíc fanoušků. Zároveň stále není vyloučeno, že bude vyprodáno. Lístky budou k dostání i v den utkání na pokladnách.

"I proto žádáme fanoušky, aby přišli včas. Brány stadionu se otevřou hodinu a půl před zápasem," uvedl tiskový mluvčí Ondřej Kasík.

Utkání Sparta - Zwolle začíná ve 20:30.

Předpokládaná sestava Sparty: Bičík - Kadeřábek, Kováč, Brabec, Costa - Dočkal, Mareček, Hušbauer, Matějovský, Krejčí - Lafata.

Připouštíte si, že to pro vás v případě neúspěchu může být poslední zápas ve Spartě?
Ten tlak cítím. Stejně jako všichni tady ve Spartě. Budu se snažit spolu s celým týmem odvést takovou práci, která ve mně i v ostatních zanechá čisté svědomí, že jsme pro postup udělali maximum.

Sparta neprožívá nejšťastnější období. Musíte pracovat i s psychikou hráčů?
Aktuální rozpoložení nás všech vnímáme. Kvůli našim posledním výsledkům jsme se dostali pod tlak. Reakce všech lidí v kabině jsou takové, že cítíme odhodlání. Tak to z kabiny vnímám. Jsme odhodlaní ukázat sami sobě i všem ostatním, že Sparta má na to udělat krok do základní skupiny Evropské ligy.

Spartu ještě nedávno zdobila ofenziva. Čím to, že jste góly přestali dávat?
Víme to a jsme si toho vědomi. Snažíme se pracovat v tréninku, abychom do hráčů dostali větší jistotu v kombinaci a větší sebedůvěru. Je to o psychice a já věřím, že čtvrtek může být tím správným zápasem, abychom to zlomili.

Jaký je zdravotní stav týmu?
Lukáš Mareček už je v plném tréninku. V neděli na Dukle chyběl také Josef Hušbauer, jehož start je s otazníkem. Samozřejmě nám bude chybět Lukáš Vácha, který je suspendovaný. A Mario Holek ještě k dispozici nebude.

Berete to tak, že hrajete o čest celého českého fotbalu?
Samozřejmě. Jsme si vědomi, že hrajeme o dobré jméno Sparty v Evropě, ale jelikož jsme posledním zástupcem v boji o evropské poháry, tak zastupujeme celý český fotbal. I proto chceme být úspěšní.

Autor: