130 let
Mirek Topolánek s tibetským odznáčkem na klopě a dresem v ruce stojí vedle Jana Železného

Mirek Topolánek s tibetským odznáčkem na klopě a dresem v ruce stojí vedle Jana Železného | foto: Viktor Chlad, Lidové noviny

Topolánek jede do Číny

Sport
  •   13:18
PRAHA - Premiér Mirek Topolánek odletěl podpořit české olympioniky. Organizace zabývající se ochranou lidských práv ho vyzvaly, aby se v Číně výrazněji vyslovil ve prospěch posílení lidských práv. Premiér čínské pozvání na zahájení her odmítl v reakci na jarní události v Tibetu.

"Do místa her dorazí premiér ve čtvrtek nad ránem," sdělila mluvčí vlády Jana Bartošová. Topolánek v Pekingu stráví tři dny za doprovodu syna Tomáše. Předseda vlády zdůrazňuje, že jede na žádost Českého olympijského výboru.

Svůj postoj k chování Číny k Tibetu prezentoval Topolánek také na tiskové konferenci k olympiádě v půli července, když si vzal do klopy saka tibetskou vlajku. Čínská diplomacie gesto odsoudila a Topolánka zřejmě v Pekingu nečeká vřelé přijetí. Podle tisku pravděpodobně nebude mít možnost setkat se s vysokými čínskými politickými funkcionáři.

Společnost Olympic Watch požádala premiéra, aby se v rozhovorech s čínskými hostiteli soukromě a následně veřejně vyslovil na podporu lidských práv v Číně a Tibetu a na obranu konkrétních čínských disidentů.

Minulý týden vyzvala Topolánka, aby při své návštěvě olympijských her hovořil o nutnosti dodržovat lidská práva, rovněž organizace Amnesty International (AI). Topolánkovi dala petici požadující svobodu slova v Číně, kterou podepsalo více než 9000 lidí.

Čína okupuje Tibet od roku 1951. Před oficiálním zahájením her minulý týden vyzvaly víc než čtyři desítky sportovců peticí Čínu, aby mírumilovně vyřešila situaci v Tibetu a začala dodržovat lidská práva. Mezi celkem více než stovkou signatářů, uvedených na internetových stránkách organizace Sports For Peace, je i český olympionik a juniorský mistr Evropy v běhu na 3000 metrů překážek Jakub Holuša.

Autor: Lidovky.cz