130 let

Záběr z filmu Zlatý podraz | foto: BUC-FILM - Patrik Nguyen

Úspěch Zlatého podrazu. Filmoví basketbaloví šampioni získali „sportovního Oscara“

Sport
  •   7:07
PRAHA - Nacisté jim zavraždili trenéra, komunisté ukradli zlatou medaili. Teď ale českoslovenští basketbaloví šampioni symbolicky opět vítězí. Film režiséra Radima Špačka Zlatý podraz, který popisuje jejich osudy, získal v soutěži sportovních snímků FICTS v italském Milánu Guirlande d´Honneur (Věnec cti). Tato festivalová cena je pro sportovní filmy obdobou Oscarů.

Italskému finále 30. října předcházelo 16 festivalů sportovních snímků na pěti kontinentech. Ve své kategorii hraných filmů Zlatý podraz zvítězil i na Sportfilmu v Liberci. „Girlanda mě moc těší,“ říká producent Jaroslav Bouček. Zároveň ale dodává, že ho naopak mrzí, že v cizině oceňují film více než doma.

Rozhovor s producentem Boučkem čtěte ZDE

Golden Sting, jak je snímek nazýván v angličtině, byl velmi dobře přijat na festivalu českých filmů v USA a Kanadě. Po amerických městech s filmem putoval Radim Špaček. Besedy po projekci byly dlouhé téměř jako film.

„S pomocí vytrvalosti, víry a věrnosti dosáhli hráči ve Zlatém podrazu úspěchu,“ říká Američan s českými kořeny Chuck Mencel, který hrál NBA. O úspěchu ví skvělý střelec své, vždyť nastupoval za legendární Lakers. „Je to velmi dobrý příběh, ukazuje, že i ta nejlepší snaha může být zmařena mocí, kontrolou a diskriminací. Všichni chceme štastné konce, nebo ne? Je dobré vědět, že lidé v Česku a na Slovensku už mohou žít volně,“ hodnotí Mencel.

Natáčelo se v hale postavené pro film na pražském Výstavišti
Ivo Mrázek při slavnostní premiéře filmu Zlatý podraz.

Bývalý hráč Lakers tak vystihl i důvody, proč jsou tvůrci i herci Zlatého podrazu rádi, že se snímek promítá třeba na basketbalových kempech pro mládež.

Kromě milánského sportovního Oscara získal Zlatý podraz v kategorii evropské hrané filmy na Alexadre Trauner ART/Film Festivalu v maďarském Szolnoku první místo za výpravu a stavby.

Tak vypadá Guirlande d´Honneur (Věnec cti), "sportovní Oscar".

Mezinárodní filmová a televizní federace Sportfis (FICTS) vznikla v roce 1983. Nyní má členy ve 116 zemích. Spolupracuje s Mezinárodním olympijským výborem. Šíří olympijské myšlenky. Letošní festivalová soutěž měla motto Kultura a sport.

Autor: