130 let
Běžec na lyžích Martin Jakš v obřím slalomu.

Běžec na lyžích Martin Jakš v obřím slalomu. | foto: KSN, Lidovky.cz

V Rogle vyhráli Northug a Kowalczyková, Jakš bodoval

Sport
  •   14:00
ROGLA (Slovinsko) - Závody Světového poháru v běhu na lyžích klasickou technikou ve slovinské Rogle vyhráli favorité Nor Petter Northug a Polka Justyna Kowalczyková. Při neúčasti české jedničky Lukáše Bauera bodoval jen Martin Jakš 25. místem, Eva Nývltová figurovala na konci startovního pole jako čtyřicátá.

Northug v závěru patnáctikilometrového závodu ve finiši porazil Švýcara Daria Colognu a stejné pořadí je i v průběžném hodnocení seriálu. Třetí místo obsadil v hromadném spurtu Kazach Alexej Poltoranin, který vystoupil po nečekaném vítězství v Davosu v minulé sezoně podruhé v kariéře na stupně vítězů.

Kowalczyková využila absence nemocné norské jedničky Marit Björgenové a po 10 kilometrech vyhrála s obrovským náskokem 22 sekund. Björgenovou na stupních vítězů zastoupily její krajanka Therese Johaugová a třetí Vibeke Skofterudová.

Bauer raději trénoval

Bauer dal přednost tréninku na vrchol sezony Tour de Ski na přelomu roku. Na startu tak byl z Čechů pouze Jakš a doběhl pětadvacátý se ztrátou 24,8 sekundy na vítězného Northuga, byť ještě kilometr před cílem se držel ve skupině s hlavními favority. V závěrečném dramatickém zrychlení se ale Jakš nedokázal sprinterů udržet.

Běžkaři se od začátku drželi ve skupině v klidném tempu a ještě kilometr před cílem bylo šestadvacet závodníků seřazeno do patnácti sekund.

Závěrečný úprk ale pole roztrhal a Northug využil sprinterských schopností, byť musel odrážet velký nápor obhájce celkového vítězství ve Světovém poháru Cologny.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz