130 let
Dinara Safinová.

Dinara Safinová. | foto: AFP

Názor

'Vaidišovatění' Safinové: Ruska prohrává se slabými soupeřkami

Sport
  •   11:11
PRAHA - Letošní dvacátý duben byl pro ni velmi významným dnem. Tehdy ruská tenistka Dinara Safinová stanula poprvé v čele světového žebříčku.

Jenže slávu vystřídaly rozpaky. V Torontu koncem srpna vypadla s Aravane Rezaiovou, před týdnem v Tokiu ji stopku vystavila kvalifikantka Čchang Kchaj- -Čchen. Na US Open nestačila vosmifinále na Petru Kvitovou. Včera v Pekingu podlehla dokonce až 226. hráčce světa Čang Šuaj.

Dnešek se tak s největší pravděpodobností stane dnem, kdy Safinová o první místo přijde. Něco podobného potkalo i Nicole Vaidišovou. Ta se v žebříčku vyšplhala na sedmé místo, pak však přišlo uspokojení a pád na nynější 189. pozici.

Pokud nechce Safinová následovat příklad české exjedničky, měla by začít vyhrávat. A co nejdříve.

Ženský tenis má novou světovou jedničku

Americká tenistka Serena Williamsová bude staronovou světovou jedničkou. Vítězka jedenácti grandslamových turnajů dnes porazila ve druhém kole turnaje v Pekingu 6:3, 6:2 Rusku Jekatěrinu Makarovovou a z trůnu sesadí její krajanku Dinaru Safinovou.

Třiadvacetiletá Moskvanka Safinová oficiálně ukončí své panování v neděli po 25 týdnech v řadě. Mladší sestra bývalé mužské jedničky Marata Safina si zavinila svůj pád nečekanými porážkami na asijském turné.

Serena Williamsová se vrátí na první místo po půlroční pauze, poté co ji 20. dubna sesadila právě Safinová. Mladší ze sesterského dua se poprvé na trůn dostala už v červenci roku 2002, celkově vládla žebříčku 72 týdnů.

Autor: Vojtěch Gibiš