130 let

Miami - Washington (LeBron James a Jan Veselý) | foto: Reuters

Veselý: Že mi končí smlouva? Neřeším. Teď jen makám

Sport
  •   15:59
WASHINGTON - Český basketbalista Jan Veselý se momentálně nezabývá tím, že mu vedení Washingtonu neprodloužilo smlouvu a že po sezoně bude bez angažmá. Momentálně se chce soustředit hlavně na to, aby si řekl o návrat do sestavy Wizards, za které v úvodních třech zápasech NBA vůbec nenastoupil.

Washington měl do konce října možnost využít opci ve Veselého smlouvě a prodloužit mu kontrakt i na příští sezonu. Tuto variantu však nevyužil a šestka draftu z roku 2011 bude po sezoně volným hráčem.

"Momentálně ale vůbec nepřemýšlím o tom, co mě čeká v příští roce. Sezona je dlouhá a teprve začala. Za tu dobu se toho může hodně stát. Nyní prostě jen makám a bojuju o svou šanci v týmu," prohlásil Veselý v rozhovoru pro Washington Post.

Trenér Randy Wittman v úvodu sezony vsází na jiné hráče, Veselý zatím jen vysedává na lavičce. "To je na tom to nejtěžší. Ještě jsem nedostal šanci," mrzí Veselého, který po vydařeném létě a velmi dobrých výkonech na mistrovství Evropy věřil ve větší herní prostor.

"Sice nehraji, ale cítím se mnohem lépe než v minulé sezoně. Je samozřejmě těžké, když po vydařeném létě teď nemohu hrát, ale to k basketbalu patří. Je třeba přijmout, že trenér chce zkusit některé věci s jinými hráči, a počkat si na šanci. Musím zůstat připravený, počkat na šanci a pak ji chytit a nepustit. Musím dokázat, že na to mám," řekl Veselý.

Trenér Wittman odmítá, že by kvůli nevyužité opci Veselého odepsal a soustředil se na práci s jinými hráči. "Jeho čas přijde. O tom není třeba pochybovat. To mu také stále říkám. Určitě bude třeba na naší hře některé věci změnit a pak přijde Janův čas," řekl Wittman, pod jehož vedením Washington prohrál všechny tři úvodní zápasy sezony. Šanci by Veselému mohl dát už v dnešním duelu s Philadelphií, ve kterém bude Washington bojovat o to, aby potřetí za sebou nezačal sezonu nelichotivou bilancí čtyř porážek.

Problém se sebevědomím

Veselý by měl od Wittmana dostat příležitost i proto, že si kouč Washingtonu pochvaluje, jaké pokrok český hráč udělal po mentální stránce. "Opravdu jsem spokojený s tím, jak nyní uvažuje. Dříve měl problém se sebevědomím a to teď nevidím. Sice nehraje, ale vyrovnává se s tím velmi dobře. Určitě udělal krok správným směrem," řekl Wittman.

S mentální přípravou Veselému pomáhá slovinský trenér Miro Alilovič, který s Veselým spolupracoval už během léta. Společně se znají od té doby, co právě pod Alilovičem Veselý začínal v 16 letech po příchodu do Slovinska, kde hrával za Slovan Lublaň.

"Domluvil jsem se s ním, aby tu se mnou zůstal i přes sezonu, aby mi pomohl se soustředěním, abych byl co nejlépe připravený. Nejtěžší v minulé sezoně pro mě bylo přijít domů, přemýšlet o věcech a nemít je s kým probrat. Sice jsem to mohl probírat s rodinou, ale Miro opravdu rozumí basketbalu. Je tu jako mentální podpora," dodal Veselý.