Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Záhadný konec mistra světa na Tour. Nechci s vámi mluvit, vzkázal Dennis svému týmu

Sport

  10:16
Bagneres-de-Bigorre (Od našeho zpravodaje) - Ani Julian Alaphilippe, ani Geraint Thomas nebo Thibaut Pinot nebyli největšími hrdiny první pyrenejské etapy Tour. Ponechme nyní stranou všechny muže, kteří stále bojují o žlutý trikot, jejich čas zase přijde, už brzy. Titulní role podivuhodného dramatu totiž tentokrát obsadili jiní. V roli kladného hrdiny: Simon Yates. V roli záhadné postavy: Rohan Dennis.

Rohan Dennis na tiskové konferenci. foto: Reuters

Až s odstupem času a postupně se skládala mozaika událostí, které doprovázely zmizení mistra světa v časovce Rohana Dennise z pelotonu Tour.

A až po etapě jsme se dovídali detaily o taktických tazích vedoucích k etapovému triumfu šampiona Vuelty Simona Yatese.

Ze všech těchto střípků i vlastního pozorování vznikl následující příběh

Čtvrtek, 18. července, 10.45. Fotbalový stadion FC Toulouse, místo startu 12. etapy Tour:

Podél ochozu stadionu je vyrovnáno 22 týmových autobusů. U toho červenomodrého, náležícího stáji Bahrain Merida, sportovní ředitel Gorazd Štangelj vykládá: „Od Rohana (Dennise) očekáváme v páteční časovce v Pau velké věci. Je to mistr světa, dá do toho 100 procent.“

Nedá. Ani jedno procento nedá. Ale to ještě Štangelj neví.

Dennis tu veškeré žádosti o rozhovor odmítá. Podle svědků vypadá vystresovaně. Nedaleko autobusu se setkává o samotě se svým agentem Andrewem McQuaidem, o čemsi hovoří.

Než se vydá na start, Štangelj mu říká: „Dnes jeď konzervativně, šetři energii na časovku.“

Rada pro týmového lídra Vincenza Nibaliho zní jinak: „Zkus tuhle etapu přežít.“
Nibali už nabral příliš velkou ztrátu v celkové klasifikaci, patří mu až 31. místo se ztrátou šestnácti minut. Proto se chtěl raději zaměřit na boj o etapy. A právě tato, první pyrenejská, mu měla sedět, měl se v ní dostat do úniku.

„Bohužel, od rána má Vincenzo velké žaludeční problémy,“ prozradí Štangelj.

13.00. První občerstvovací zóna na trati 12. etapy:

Podle informací, které později poskytne francouzská televize, se Dennis nedlouho před „bufetem“ stáhne za peloton k týmovému autu Bahrainu Merida a diskutuje se Štangeljem. O čem, zůstane utajeno.

Po 80 kilometrech etapy pak v občerstvovací zóně zčistajasna zastaví a slézá z kola. Den před časovkou, kterou měl dle mnohých vyhrát!

Štangelj o jeho počínání neví. S autem jede za pelotonem. Když projíždí občerstvovací zónou, všimne si najednou ve zpětném zrcátku Dennisova kola, odhozeného u zaparkovaného vozu masérů týmu, kteří tu měli na starosti podávání taštiček s občerstvením jezdcům.

Už je příliš pozdě, aby Štangelj na úzké silnici zastavil, je na trati, v koloně, musí pokračovat vpřed a nesmí se vracet zpět.

Proto volá masérům a žádá, ať mu Dennise přivedou k telefonu.

Tak se i stane.

„Proč jsi slezl?“ ptá se ho.

„Nechci teď s vámi mluvit. Končím,“ řekne mu Dennis pouze.

Neúspěšně ho přesvědčuje, ať pokračuje v závodu.

Zpráva o „kauze Dennis“ se v tu chvíli už rozlétá po sociálních sítích. Bahrain-Merida reaguje na Twitteru sdělením: „Naší prioritou je spokojenost našich jezdců. Proto zahájíme okamžité vyšetřování. Nebudeme nic komentovat, než zjistíme, co se Rohanovi stalo.“

Ta slova jen přilejou olej do ohně. Tady se děje něco velmi podivného...

Rohan Dennis během etapy na Tour de France.

15.30, vjezd do Pyrenejí:

Simon Yates šlape na špici etapy ve společenství, které se neustále zužuje, jak z původní 42členné, extrémně početné skupiny uprchlíků odpadává korálek za korálkem.

Hmm, čelo závodu, tady už jsou dlouho nebyl, pomyslí si závodník Mitcheltonu-Scott.

Jeho překvapivá nominace na Tour poté, co dokončil na 8. místě (a poněkud zklamaný) Giro, mnohé překvapila. Měl se přece připravovat na obhajobu titulu na Vueltu. „Pojedu na Tour pomoci bráchovi, Adamovi,“ ujišťoval poté, co Mitchelton svůj výběr pro Tour zveřejnil.

Přesto si tehdy mnozí mysleli, že bude ve skutečnosti plánem B svého týmu na celkové pořadí. Všechny takové vyvedl z omylu tím, že hned ve 2. etapě v Bruselu, týmové časovce, odpadl z formace své stáje dlouho před cílem. Dal tak jasně najevo: Já opravdu nejedu na pořadí.

Ale na etapu by teď mohl, ne?

„Jsem tu pro Adama. Šetřil jsem jedenáct dnů energii, abych mu byl v Pyrenejích a Alpách co nejvíc k ruce. Ale dnes se neočekávaly útoky favoritů, tak mi v týmu řekli, že se můžu sám o něco pokusit,“ prozradí později. Adam s úsměvem pronese: „V prvních jedenácti etapách jste Simona moc neviděli, protože se pořád schovával někde na konci pelotonu. Až teď odtud poprvé vylezl.“

Z 97. místa celkového pořadí, na němž ztrácel přes hodinu na žlutého Juliana Alaphilippa, jej favorité pustili do úniku bez námitek.

Další úkol zněl: vypořádat se s těmi v úniku.

První den v Pyrenejích jim naservíroval dva horské průsmyky ve výškách nad 1500 metrů: proslulý Peyresourde, někdejší součást Okruhu smrti, a Horquette d’Ancizan, nepříjemné stoupání po úzké silničce. Z jeho vrcholu pak třicetikilometrový sjezd do cíle v Bagneres-de-Bigorre.

Ten terén by mi měl sedět, věří Simon Yates.

15.30. Opět fotbalový stadion, tentokrát však nikoliv prvoligový. Městečko Bagneres-de-Bigorre, prostranství u cíle 12. etapy:

Dennis je tu! Zpráva se šíří tiskovým střediskem rychlostí blesku. Rohan Dennis byl spatřen u týmového autobusu Bahrainu-Merida.

Ale rychle z něj opět vychází. V doprovodu svého agenta McQuaida kráčí k McQuaidovu automobilu a opouští v něm karavanu Tour.

Vypadá zdravě. On i McQuaid nicméně při odchodu odmítají s kýmkoliv hovořit. Proč Dennis takto ukončil svoji čtvrtou účast na nejslavnějším závodě světa, zůstává záhadou

18.července 2019 v 16:12, příspěvek archivován: 19.července 2019 v 10:10

An angry-looking looking Rohan Dennis leaves the @Bahrain_Merida bus without saying a word, marching towards the finish line with his manager Andrew McQuaid. #TDF2019 #tdf https://t.co/cN2HBRaeUq

16.00. Stoupání na Hourquette d’Ancizan, prémii 1. kateorie:

V polovině výšlapu na druhou a poslední vrchařskou prémii dne hraje Mitchelton-Scott přesilovku. Rychlý muž australského týmu Mateo Trentin stíhá vedoucího Simona Clarka ze stáje Education First a za Trentinem jede v další malé skupince Simon Yates.

Tým má tudíž v popředí nejlepšího sprintera a nejlepšího vrchaře ze sestavy uprchlíků. Co si přát víc?

„Nikdo si nebude chtít vzít Mattea Trentina do spurtu, aby je potom přespurtoval. Ta druhá varianta by byla lepší,“ říká v týmovém autě Mitcheltonu hlavní sportovní ředitel Matt White.

Načež se na silnici odehraje dokonalá rošáda. Když sjíždějí z vrcholu Hourquette do cíle, v čele už nejsou Clarka a Trentin, ale jejich místo zaujala trojice Simon Yates, Pello Bilbao (Astana) a Gregor Mühlberger (Bora).

Papírově je z těch tří Simon Yates nejhorší sprinter.

„Jo, je postavou malý kluk, ale i on má v sobě sprinterskou páru. Ty dva může porazit,“ ujišťuje White a řekne to i svému svěřenci, aby mu dodal sebevědomí do sprintu.

White má zmapované poslední stovky metrů.

„150 metrů před cílem je levotočivá zatáčka, není tam moc prostoru, do té už musíš najet první,“ instruuje vysílačkou Yatese. „A na poslední stovce metrů je falešná rovina lehce se zvedající až do cíle, kde budeš těžit ze své síly.“

Simon Yates udělá všechno přesně tak, jak White vymyslel. Z první pozice jde do zatáčky a až do cíle před sebe nikoho nepustí, ani mocně spurtujícího Bilbaa. Vymrští ruce nad hlavu.

„Ye(t)s, he can, Ye(t) he does, Ye(t)s, he win,“ křičí komentátor britské televize ITV a pohrává si se jménem vítěze.

Simon Yates v dojezdu první pyrenejské etapy letošní Tour de France.

White přestane v autě na chvíli oslavovat a obřadným hlasem sdělí vysílačkou celému týmu: „Simon právě vyhrál etapu Tour de France. Simon vyhrál.“

Jásot z éteru je mu ozvěnou.

„Nebyl jsem moc sebevědomý, že ty dva porazím,“ tvrdí Simon za cílem. „Nevěděl jsem, jak rychlí dokáží být. Jen jsem poslouchal pokyny z auta. A naštěstí jsem vyhrál.“

17.10, Bagneres-de-Bigorre, 200 metrů za cílem:

U autobusu Bahrainu-Merida je velká zídka, u které se kolem Gorazda Štangelje seskupí mohutný hrozen reportérů. Nastal čas vysvětlování.

Jenže co jim má vlastně říci?

„Tým je zmatený a zklamaný z toho, co se stalo dnes s Rohanem. Očekávali jsme od něj zítra v časovce velký výsledek. Ale bylo to jeho, jen jeho rozhodnutí zastavit v občerstvovací zóně. Snažili jsme se s ním mluvit a hledat řešení, pochopit situaci. Jenže řekl mi jen: Nechci mluvit. A vzdal.“

18.července 2019 v 17:32, příspěvek archivován: 19.července 2019 v 10:12

A modest level of interest in Rohan Dennis' exit from the Tour... https://t.co/Ug6QtfEt8s

Ani Štangelj si údajně stále není jistý, co se vlastně stalo.

„Rohan je občas zvláštní chlapec,“ odpovídá na dotaz, zda existovalo napětí mezi Dennisem a týmem. „Ale všichni šampioni takoví jsou. Každopádně dokáže být stoprocentně koncentrovaný, když chce něčeho dosáhnout.“

Proč tedy Dennis vzdal? Dával tak najevo, že je zklamaný technickým vybavením týmu? Nebo se mu nelíbila role pomocníka Vincenza Nibaliho?

„Nevíme.“

Nibali už dávno nejede o stupně vítězů. Etapu dokončuje s takřka 20minutovou ztrátou, v obličeji víc zelenobílý než růžový. Stále není zdravý.

Co se týče Dennisovy výzbroje a výstroje, před Tour měl v jednom z rozhovorů říci: „S našim novým partnerem McLarenem jsme provedli spoustu testování přileb, časovkářských kombinéz a dalších prvků, ale zatím se to příliš nepohnulo vpřed.“

Platil za perfekcionistu, vždy považoval perfektní vybavení. Je snad tady zakopaný pes?

„Nebo měl fyzické problémy?“ letí ke Štangeljovi další otázka.

„Ne, jeho kondice byla dost dobrá, aby závodil na Tour. Rohanovo odstoupení nemá určitě nic do činění s jeho fyzičkou.“

„Jde tedy o jeho mentální zdraví?“

„Na to je složité odpovědět. Ale já s ním nikdy neměl vznětlivější debatu. Vždy jsme se snažili najít ideální řešení, když to bylo zapotřebí.“

Nesčetné pokusy médií z celého světa kontaktovat telefonicky Dennisova agenta McQuaida končí nezdarem, nikomu neodpovídá.

Dennis míří údajně na jih, domů. Než aby jel v pátek časovku v Pau v duhovém trikotu mistra světa, bude si užívat rodiny v Andoře, kde žije s manželkou Melissou, bývalou mistryní světa na dráze, a jejich malým synem.

18.30. Bagneres-de-Bigorre, hala místní tělocvičny, tisková konference s vítězem etapy:

Simon Yates popíše příběh své etapy a slíbí: “A teď se zase vrátím ke svým povinnostem a budu dávat na Adama pozor. Vypadá zatím dobře, jsem z něj nadšený.“

Adam je průběžně sedmý, se ztrátou 1:47 na Alaphilippa.

Simon je nyní čtyřiaosmdesátý, zato může říkat, že zkompletoval sbírku vyhraných etap na všech třech Grand Tour.

„Vedl si docela dobře, co?“ povídá Adam s úsměvem do mikrofonů u autobusu Mitcheltonu-Scott. „Teď má etapová vítězství na Giru, Vueltě i Tour a já nemám žádné. Mám co dohánět. Ale pro tým je to fantastické.“

Skutečně však nadále platí, že Simon chce ještě v této sezoně zabojovat ještě i o obhajobu titulu na Vueltě?

Stačí se zeptat. „Znamenalo by to, že bych jel čtyři po sobě jdoucí Grand Tour. Ale proč ne?“ říká. Matt White neřekne ani ano, ani ne. „Tři Grand Tour za rok je dost obtížná věc. Necháváme to otevřené. Rozhodneme se po Tour.“

Epilog. Půlnoc v noci ze čtvrtka na pátek, svět sociálních sítí:

Tým Bahrain Merida zveřejňuje na Twitteru ve dvou částech stanovisko Rohana Dennise:

„Jsem velmi zklamán, že jsem opustil závod v této fázi. Zítřejší individuální časovka měla být velkým cílem pro mě i pro tým, ale vzhledem k mým současným pocitům bylo správně rozhodnutí dnes odstoupit. Přeji mým týmovým kolegům vše nejlepší pro zbytek závodu a chci poděkovat všem fanouškům Tour, kteří mě povzbuzovali, doma i u silnic, už od Bruselu. Doufám, že se na tento velký závod vrátím v příštích sezonách.“

19.července 2019 v 00:07, příspěvek archivován: 19.července 2019 v 10:12

#TDF2019 @RohanDennis "I am very disappointed to leave the race at this point. Obviously tomorrow’s ITT had been a big goal for me and the team, but given my current feeling it was the right decision to withdraw earlier today". Read more > https://t.co/nqaj0izWKa https://t.co/iwqZePW98N

A to že je tečka za zatím nejbizarnější kauzou této Tour?

Spíš otazník. Spousta otazníků.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...