130 let

Henry v New Yorku. | foto: AFP

Ze Stanley cupu se radoval i Henry

Sport
  •   10:42
NEW YORK - Slavný francouzský fotbalista Thierry Henry se nikterak netají tím, že je už dlouhá léta velkým fanouškem hokejistů Detroitu. Zámořští novináři proto s chutí popsali scénu z oficiálního obchodu NHL v New Yorku, kde si jeden z nejlepších fotbalových útočníků světa na sebe navlékl dres Rudých křídel a nad hlavu pozvedl zmenšenou maketu slavného Stanleyova poháru, který Detroit nedávno opět vybojoval do své moci.

Nešlo však pouze o vstřícné gesto směrem k fotografům, neboť Henry drží zástupcům "Hockeytownu" palce již od dětských let. "Sbírám pár věcí Red Wings. Jsem totiž jejich fanoušek, ale již déle než od letoška, kdy vyhráli Stanley Cup," prohlásil hrdě Henry. "Vždy jsem měl rád jejich znak, což pro mě jako pro dítě tehdy rozhodlo," dodal.


Henry má rád pracovité hráče, jako je například Henrik Zetterberg. "Líbí se mi, jakým způsobem na svém postu hraje. Je také útočníkem, což je možná hlavní důvod, proč ho mám rád. Vyrůstal jsem v době Wayna Gretzkého a pamatuji také třeba Erika Lindrose, když byl jedním z nejlepších," řekl. Francouzský mistr světa a Evropy litoval, že si s ohledem na přípravu na poslední evropský šampionát, na němž Francie selhala, nemohl přivstat k přenosům finálové série Stanley Cupu. "Byli jsme příliš zaneprázdnění a musel jsem spát, takže jsem nemohl žádný zápas sledovat. Byly opravdu moc pozdě. Občas si však přivstanu nebo jdu spát později kvůli NHL. Ale ne, když je tak důležitý turnaj," vysvětlil Henry.

Na hokeji ho uchvátila rychlost hry. "To mě přitáhlo. Celkově obdivuji
sporty v Americe, jako jsou NHL, NBA a NFL. Snad jen baseballový fanda ze mě není. Nevím proč, ale asi proto, že v tom ta rychlost chybí," přemítal Henry, jenž však kvůli svým fotbalovým povinnostem dosud neviděl duel NHL na vlastní oči. "Ale když na to koukám v televizi, tak je možné vidět, jak velmi rychlé to je. Jsou to úžasní bruslaři a já si mohu jen představovat, jak rychlé to je ve skutečnosti," dodal Henry.
 

Sám však bruslit neumí. "Nemůžu říci, že jsem to nezkusil, ale vypadám u toho jak tučňák," připustil Henry a rozhodně tím neměl na mysli členy týmu Penguins, který se proti Detroitu ve finále Stanley Cupu postavil. "My ani bruslit nesmíme. Neříkám, že se pravidla dodržují vždy a ve všem, ale je hloupost takhle pokoušet kariéru. Ta není ostatně moc dlouhá a je potřeba se na ni soustředit. Máte spoluhráče a tým, který na vás spoléhá, takže riskantní věci nejsou to, pro co tady jsem," prohlásil Henry.

Autor: ČTK
  • Mohlo by vás zajímat