130 let
Lleyton Hewitt

Lleyton Hewitt | foto: Reuters

Doporučujeme

Znovuzrozený Hewitt. Australský hrdina bojoval jako za mlada

Sport
  •   12:49
NEW YORK - Byl tak blízko! Dva míčky dělily australského tenistu Lleytona Hewitta od postupu do čtvrtfinále US Open, kde byl naposledy před sedmi lety. Přesto je 32letý bývalý šampion newyorského grandslamu jedním z hrdinů letošního turnaje.

Hewitt se vrátil v čase. Ve Flushing Meadows byl opět v zájmu fanoušků, expertů a novinářů. Znovu hrál na těch největších kurtech a jeho výkony připomínaly slavné časy na začátku tisíciletí, kdy byl světovou jedničkou a v roce 2002 vyhrál US Open. Australan znovu dře jak kůň, bojuje o každý míček. Navíc vyzrál, na kurtu už tolik neblázní.

Hlavně jeho vítězství nad Juanem Martínem del Potrem, šampionem z roku 2009, ve 2. kole zaujalo. "Je to neskutečný pocit. Před rokem a půl jsem říkal, že nevím, jestli po operaci budu vůbec pokračovat. Je zábava tady být, miluju tu atmosféru. Kvůli takovýmhle momentům pořád hraju," říkal šťastný Hewitt po utkání.

Australský hráč se podrobil několika chirurgickým zákrokům nohy. Někteří lékaři mu dokonce doporučovali skončit s kariérou, ovšem Hewitt je prostě bojovník. Takže se vrátil, v žebříčku ATP je sice až na 66. místě, ale pořád dokáže zaskočit favority.

Lleyton Hewitt

Na Wimbledonu vyřadil Švýcara Wawrinku, teď Del Potra. "Pořád je mezi 20 nejlepšími hráči na světě, co se grandslamů týče. Jenom prostě není nasazený," prohlásil o Hewittovi Mats Wilander.

Newyorský příběh o znovuzrozeném Rustym, jak se Hewittovi přezdívá, skončil až v úterním osmifinále. Přitom to vypadalo, že by v něm přibyla ještě minimálně jedna kapitola. Australský veterán vedl nad Rusem Michailem Južným 4:1 ve čtvrtém setu a 5:2 v rozhodující sadě, přesto po skoro čtyřech hodinách padl. "Je určitě zklamání takhle prohrát, ale nechal jsem na kurtu všechno."

ČTĚTE TAKÉ

V souboji třicátníků Australanovi na kurtu Louise Armstronga fandila většina publika, z hlediště bylo slyšet skandování: "Hewitt! Hewitt!" Jako za starých časů.

"Bylo to skvělé. Měl jsem tady velkou podporu celý týden. Myslím, že místní fanoušci, ta elektrizující atmosféra vyhovuje mé povaze a mému hernímu stylu," děkoval Hewitt divákům.

Na tiskové konferenci dostal očekávaný dotaz na případný konec kariéry. "Zajímalo by mě, jestli máte někde strop. Chcete tu být třeba i v roce 2016, až se bude největší kurt zastřešen?"

Hewitt odpověděl stručně: "Nevím, kamaráde." Ale končit ještě určitě nechce, třeba se mu příští rok povede i to čtvrtfinále.

Autor: