Sobota 18. května 2024, svátek má Nataša
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Žokej Váňa si při pádu z koně zlomil stehenní kost

Sport

  11:53aktualizováno  13:44
KARLOVY VARY - Osminásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa dnes utrpěl při pádu z koně Dancing Babe těžké zranění. Podle záchranné služby si zlomil levou stehenní kost. Nehoda se stala v kopci Vladař na Karlovarsku. Devětapadesátiletého Váňu odvezla podle mluvčí krajské záchranné služby Barbory Silné sanitka k ošetření na ortopedii do Fakultní nemocnice v Plzni - Lochotíně.

Josef Váňa v sedle Tiumena vbíhá do cíle foto: Ondřej Němec, Lidové noviny

"Spadl při tréninkové vyjížďce, kůň mu spadl na nohu," řekl serveru isport.cz žokej Josef Bartoš, který si nedávno obnovil zlomeninu dvou obratlů v krční páteři a minulý týden musel na operaci. Z koně Váňa spadl asi ve třech čtvrtinách vrchu Vladař a pak na žokeje ještě nalehl. "Sanitku si zorganizoval sám. Všechno si odkoučoval a s paní Váňovou odjel v sanitce do nemocnice," dodal Bartoš.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Kromě záchranné služby pomáhali žokejovi na místě i hasiči včetně lezecké skupiny, která přijela pro případ, že by bylo potřeba zraněného žokeje transportovat k sanitce v náročném terénu, uvedl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. Hasiči poté pátrali po koni, který na místě nehody nebyl.

Váňa si během kariéry zlomil snad všechny kosti v těle

"Zjistili jsme, že se kůň v pořádku sám vrátil do stáje, odkud s ním Váňa vyjel," dodal Kasal. "Klisna Dancing Babe patří ke složitějším koním na ježdění, proto si ji často pan Váňa jezdí v práci sám," řekl Bartoš webu paddock-revue.cz. Váňa si během kariéry zlomil, jak sám říká, téměř všechny kosti v těle.

Nejvážnější zranění utrpěl v německém Iffezhaimu 5. června 1994. Tehdy ho přilehl jeho kůň Veron a další ho pošlapal. Váňa utrpěl těžký otřes mozku, zlomeniny žeber a pánve, zhmožděniny hrudníku, levá plíce byla zčásti utržená. Zranění i klinickou smrt ale překonal a už o dva měsíce později startoval v dalším dostihu.

Loni Váňa vyhrál Velkou pardubickou potřetí v řadě v sedle Tiumena. Slavnou steeplechase ovládl poprvé v sedle Železníka v roce 1987, se stejným koněm triumfoval i v letech 1988, 1989 a 1991 a popáté vyhrál s Vronským 1997.

Autor:

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč