23. června 2018 18:00 Lidovky.cz > Zprávy > Svět

Šéfové předního francouzské vinařství byli odsouzeni za falšování vína

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 3Diskuse
Lahev Château Giscours. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Lahev Château Giscours. | foto: chateau-giscours.com

PAŘÍŽ Trh s francouzským luxusním vínem zasáhl neobvyklý skandál. Podle soudu se jedno z tamních předních vinařství Château Giscours v oblasti Margaux dopustilo falšování vína, přidávalo do něj cukr. Dva ředitelé společnosti byli odsouzeni ke tříměsíčnímu podmínečnému trestu, firma navíc musí zaplatit pokutu víc jak 200 000 eur. Uvedl to server francetvinfo.fr.

Spor se vede o přidání cukru do kvasících hroznů odrůdy merlot, které soud vyhodnotil jako nezákonné. Podle jeho výroku se vinařství dopustilo „vědomého falšování, které odhalila nečekané kontrola.“ Ta sice v roce 2016 upozornila Château Giscours na neadekvátní kvalitu jejich produktu, společnost ale údajně neudělal nic pro to, aby porušení předpisů napravila.

Vedení Château Giscours se brání tím, že šlo pouze o selhání lidského faktoru a že jejich snahou rozhodně nebylo podvést zákazníky. Podle právníka společnosti se navíc cukr dostal do necelého 0,6 procenta celé produkce hroznů a nemohl tedy ovlivnit kvalitu výsledného produktu. Proti verdiktu se chce Château Giscours odvolat.

„Jsou tady zákazníci, kteří zaplatí za víno vysokou cenu a očekávají deklarovanou kvalitu,“ upozornil státní zástupce. Podle něj se společnost provinila především tím, že nerespektovala základní pravidla.

Soud navíc rozhodl, že všechna vína, ve kterých se doslazené hrozny mohly objevit, musí být zlikvidována. Francouzská vína se typicky vyrábějí jako cuvé, kdy mísením různých odrůd vzniká požadovaný výsledek. Problematický merlot z roku 2016 se tak dostal do 53 000 lahví v celkové hodnotě 2,3 milionů eur. Lahve Château Giscours se u nás prodávají v cenovém rozmezí od 1 500 do 13 000 korun.

Francouzští vinaři mohou přidávat cukr při výrobě vína pouze ve výjimečných případech, kdy jejich produkci omezí nepříznivé počasí. Rok 2016 pro ně skutečně nebyl příliš dobrý. Podle rozhodnutí se proto cukr mohl přidat do hroznů odrůdy cabernet savignon. Zástupci Château Giscours ale tvrdí, že se k nim dostaly nepřesné informace. Vedení společnosti se domnívalo, že povolení přijde právě na odrůdu merlot.

Přidávání cukru při výrobě vína je ve Francii důsledně kontrolováno. Samotný cukr je nezbytnou součástí alkoholového kvašení. Čím více je ho v kvasícím ovoci, tím více alkoholu se při procesu vyprodukuje. Doslazování rafinovaným cukru je ale považováno za praktiku, která snižuje celkovou kvalitu výsledného nápoje. Francouzské předpisy takový postup proto striktně regulují.

Ondřej Krutilek
  • 3Diskuse




Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na Lidovky.cz