Lidovky.cz

Dýně už není jen kompot, dělají se polévky, placky i pyré

Jídlo

  8:30
ZLÍN - Tradiční dýně se v kuchyni nyní nevyužívají jen na kompot, jak tomu bylo dříve. Dají se z nich udělat polévky, placky i pyré. Dýně se může přidat úplně do všeho, navíc má člověk radost, když si ji může sám vypěstovat, řekl šéfkuchař hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku Pavel Václavík. Jeho kuchyně přitom bere dýně přímo od místních lidí.
Z dýně lze upéct i koláč

Z dýně lze upéct i koláč foto: Shutterstock

„Každý má dýni spojenou s kompotem, ten jsem ale nikdy nemusel,“ podotkl šéfkuchař, který letos na podzim připravuje řadu jídel z karlovských dýní. „Jsem také rád, že se po období dýní hokaido vracíme ke klasickým dýním, muškátovým nebo jiným, které si sami vypěstujeme,“ podotkl Václavík.

Lidé se přitom podle jeho slov k pěstování dýní stále více vracejí. „Mají to bez chemie, děti se o to starají, mají pak radost, jak to sklidí. Pokud má člověk vášeň pro vaření, tak má z toho radost. Je doba, kdy lidé chtějí jíst zdravě, tohle je ten krok správným směrem. Na Valašsku jsme hrdí, že si vše vypěstujeme sami, byl jsem na to sám zvyklý, až nyní jsem si uvědomil, že jsem celý život strávil v ‚biu‘, ani mi to nepřišlo,“ poznamenal Václavík.

Podzim se blíží. Přinášíme pět jednoduchých receptů z dýně

Z dýní přitom připravil letos domácí nudle s dýňovou pěnou, dýňové noky i zmrzlinu nebo lososa na dýňovém gelu. Recepty z dýně však mohou být podle Václavíka jednoduché.

„Můj oblíbený recept jsou dýňové placičky s ovesnými vločkami. Na másle se orestuje trocha česneku, přidá se nahrubo nastrouhaná dýně, namočí se vločky, vymačká se z nich voda, pak se zamíchají s teplou orestovanou dýní, osolíme, opepříme, necháme trochu zchladnout a přidáme jedno vajíčko. Necháme hmotu zchladnout, vytvarujeme placičky a opékáme,“ uvedl šéfkuchař. Tento recept je oblíbený i u něj doma. „Nedávno udělala žena placičky s kaší, chtěl jsem si přidat, ale už nebyly. Je to výborné, lehké, hlavně i děti dostávají zeleninu v příjemné formě,“ uvedl.

Ke klasickým dýním se vracejí také amatérské kuchařky. „Dělám hlavně polévky, malým dětem dýni mixuji. Navíc máme své vlastní dýně, mám z toho jídla pak úplně jiný pocit,“ řekla kuchařka ze Zlína. Dýně jsou také vyhledávané na farmářských trzích.

zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.